Ange ditt sökord

Annons:

Hand-foteksem

Hej!
Jag är en tjej på 18 år som tidigare aldrig haft eksem. I höstas fick jag eksem på händerna. Började mellan lill- och ringfinger, tumme och pekfinger samt mitt i händerna. Jag rider mycket och trodde först det berodde på tyglarna som skavde. Fick Dermovat som jag behandlade med men när jag slutade kom eksemet tillbaka. Nu spred det sig även till fötterna. Både fötter och händer fick blåsor som kliade och varade. Jag har fått många olika salvor och även Ery-Max att äta i 2 månader. Märker att det blir sämre när jag badar i badhuset etc. Min fråga är om man inte borde odla på varet i blåsorna eftersom eksemet kommer tillbaka och snabbt blir infekterat när jag glesar ut med kortison. Hur ska jag behandla för att bli fri från detta?

Hej!
Det låter som ett eksem som blivit infekterat och aldrig hunnit läka mellan varven. Men det är viktigt att få en riktig diagnos i första hand. Blåsor på händer och fötter kan också vara en form av psoriasis (pustulosis palmoplantaris, se dermatologens patientinformation här på hemsidan för att se om det stämmer). Ibland kan svampinfektioner också yttra sig på liknande sätt.
Be din husläkare om en remiss till hudspecialist för att närmare ge en diagnos och behandlingsförslag, odling från blåsorna kan också vara en "pusselbit" i utredningen!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: