Ange ditt sökord

Annons:

Hand-foteksem

Hej!
Jag är en tjej på 18 år som tidigare aldrig haft eksem. I höstas fick jag eksem på händerna. Började mellan lill- och ringfinger, tumme och pekfinger samt mitt i händerna. Jag rider mycket och trodde först det berodde på tyglarna som skavde. Fick Dermovat som jag behandlade med men när jag slutade kom eksemet tillbaka. Nu spred det sig även till fötterna. Både fötter och händer fick blåsor som kliade och varade. Jag har fått många olika salvor och även Ery-Max att äta i 2 månader. Märker att det blir sämre när jag badar i badhuset etc. Min fråga är om man inte borde odla på varet i blåsorna eftersom eksemet kommer tillbaka och snabbt blir infekterat när jag glesar ut med kortison. Hur ska jag behandla för att bli fri från detta?

Hej!
Det låter som ett eksem som blivit infekterat och aldrig hunnit läka mellan varven. Men det är viktigt att få en riktig diagnos i första hand. Blåsor på händer och fötter kan också vara en form av psoriasis (pustulosis palmoplantaris, se dermatologens patientinformation här på hemsidan för att se om det stämmer). Ibland kan svampinfektioner också yttra sig på liknande sätt.
Be din husläkare om en remiss till hudspecialist för att närmare ge en diagnos och behandlingsförslag, odling från blåsorna kan också vara en "pusselbit" i utredningen!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!