Ange ditt sökord

Annons:

Halsfluss?

Hej, jag skulle vilja ställa några frågor.

För tre år sedan, då jag var 16 år, fick jag vad jag tror var halsfluss. Jag hade ömmande och förstorade lymfkörtlar, feber cirka 39 grader, frossbrytningar, ingen hosta eller snuva och många vita prickar i halsen. Jag hade aldrig fått det tidigare och jag blev förskräckt och visste då inte vad det var. Det gjorde VÄLDIGT ONT när jag svalde (det sved inte utan gjorde rejält ont). Jag gick till läkaren (efter cirka 36 timmar som sjuk) och utan provtest o odling var han övertygad om att det var halsfluss. Jag fick penicillin, kåvepenin som jag skulle ta i tio dagar. Efter två dygn blev jag bättre och febern försvann, men halsonten dröjde och försvann efter ytterligare två dygn. Sen var jag JÄTTEFRISK.

Nu till mina frågor: var det verkligen halsfluss jag hade fått? Hur länge tar det med behandling (penicillin) tills man blir frisk?

För jag tänker på att nyligen för två veckor sen då var jag utomlands så fick jag hög feber, frossbrytningar och ömma lymfkörtlar och rodnad i halsen (endast en-två prickar) men denna gång var inte halsonten så stark, utan det gjorde mindre ont. Efter bara 12 timmar gick jag till läkaren. Han tog inga prov utan bedömde att det var nog början till en streptokock-infektion. Så han gav mig antiobiotika – Erymax. Nu är grejen att febern försvann efter ett dygn och halsonten försvann efter ytterligare ett dygn.
Varför gick det här så fort? Var båda halsfluss?
Gick det fortare för att jag sökte läkarvård tidigare eller var Erymax starkare än kåvepenin?
Vad är det för skillnad mellan antibiotika och penicillin?
Tack på förhand,

Hej "Angelica"
Tack för Din fråga. Det är inte lätt att så här i efterhand avgöra om det var halsfluss Du hade eller om det var en virusinfektion. Normalt tar det några dagar innan man tillfrisknar efter det att man fått penicillin vid halsfluss. Det kan givetvis variera mellan olika infektionstillfällen så det kan mycket väl ha varit halsfluss även den andra gången.
Penicillin är ett slags antibiotika och erytromycin (Erymax) är ett annat. Det är egentligen ingen skillnad i styrka mellan dem men om något så är streptokocker mer känsliga för penicillin.
Hälsningnar, Pär

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 8 september, 2003 Publicerad: 8 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: