Ange ditt sökord

Annons:

Hårsäcksinflammation

Har sedan flera månader tillbaka haft hårsäcksinflammation. Har klåda i hårbottnen och ögonbryn med rodnad och mjällliknande avlagring. I öron och underliv blir det röda små utslag som kliar, spricker och gör fruktansvärt ont. Har fått antibiotikabehandling i 4 månader som inte hjälpt särskilt mycket. Skall nu börja med ljusbehandling. Även andra i familjen har nu börjat få besvär. Vi bor i ett hus med otjänligt vatten. Kan vattnet ha någon inverkan? Vi har mycket hög halt koliforma bakterier i vattnet. Tacksam för svar.

Hej!
Hårsäcksinflammation (follikulit) är vanligt och orsakas oftast av jästsvampen pityrosporum ovale. Se dermatologens patientinformation. Dina förändringar i ansiktet låter som seborroiskt eksem (mjälleksem, beskrivs även denna i dermatologens patientinformation här på hemsidan, se tidigare länk).
Det finns dock en ovanligare form av follikulit, som heter gram-negativ follikulit. Den är ilsknare än andra former. Antibiotika brukar göra att symtomen försvinner. Kolibakterierna är gramnegativa bakterier, och det finns ju möjlighet att de spelar en roll i detta fall. Be din husläkare om remiss till hudspecialist/ alt ta odling från ett utslag.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: