Ange ditt sökord

Annons:

Håravfall?

Hej! Jag har läst en hel del av de andra svaren här på sidan men ändå inte riktigt förstått vad mitt problem är. Jag är en 19 år gammal kille och har lidit av håravfall i två år. Främst på hjässan där håret blivit väldigt tunt och man nu ser hårbottnen genom det tunna håret. Jag har tidgare haft mycket tjockt hår som varit ganska fett. Jag upplevde att mitt håravfall började med att jag färgade håret svart för två år sedan. Efter detta började jag tappa mycket hår. Jag tvättar mitt hår oftast en gång om dagen och oftast med någon sorts 2 in 1 produkt. Alltså kombinerat tvål och shampo. Jag har ganska torr hud i övrigt på grund av att jag duschar så ofta och länge haft röda prickar på armarna som tecken på torrhet. Min hårbotten ser lite rödaktig ut och jag verkar oftast ha små, små mjäll. Min 23-årige bror har också haft håravfall men i betydligt lindrigare grad. Han har precis som jag fifflat en del med håret och använt mycket vax, hårfärgningsmedel och så vidare. Min pappa har jättetjockt hår fast han har någon gång köpt medel mot torr hårbotten hos frisören för de har tyckt att han behövt det. Jag undrar då givetvis om mitt problem beror på att jag har för torr hårbotten som ger upphov till håravfall.
Hoppas att mitt problem går att lösa.
MVH

Så kallat manligt håravfall som är helt och hållet ärftligt betingat har en typisk utbredning och typiskt förlopp. Manligt håravfall kan börja i 17-18 årsåldern. Först får man flikar av tunnt hår bägge sidor av pannan. Därefter blir håret allt tunnare och glesare uppe på hjässan, ofta inom ett runt område. Håret vid tinningarna och bak i nacken blir inte alls förtunnat. Färgning, vax och geleér ger inte håravfall. Läs i dermatologens patientinformation om manligt håravfall och se på de bilder som finns där om de stämmer med din typ av håravfall.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: