Ange ditt sökord

Annons:

Håravfall

Jag är en tjej på 24 år som haft problem med håravfall i snart 5 år. De senaste 2 åren har varit värst, då hårfästet blivit mycket tunnare. Utan att överdriva så har jag tappat 1/3 av mitt hår. Jag har tagit prover hos två olika läkare, men alla blodvärden är normala. Till saken hör att jag i hårbotten har små “finnar”, de kliar inte, men trots det så kliar jag ändå hål på dem. När jag sen tar bort sårskorpan så följer ofta ett hårstrå med med en klump längst ner (inte hårsäcken). Jag har kontaktat hudmottagning, men de verkar inte ha en aning om vad mitt håravfall kan bero på. Jag brukar få höra att “det kommer nog snart tillbaka”, men jag vill ha hjälp innan jag tappar ALLT mitt hår! Är detta något problem som ni har kommit i kontakt med tidigare, finns det någon behandling för detta?!
Tacksam för svar

Är det så att du har ett diffust håravfall som drabbar hela hårbotten men mest uppe i hårfästet och mitt på hjässan? I så fall kan det röra sig om så kallat androgent håravfall som kan drabba så pass unga kvinnor som du. Det är då ärftligt betingat.

Har du däremot ett fläckvis håravfall som sitter i de områden dår du beskriver "finnar" så kan det röra sig om en speciell hudsjukdom i hårbotten som är ovanlig, men där behandling finns.

Har du däremot ett helt diffust håravfall som ej är lokaliserat till speciella områden, så kan man ej göra så mycket om bakomliggande invärtes sjukdom är utesluten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: