Ange ditt sökord

Annons:

Guttat psoriasis

Hej!
Jag är en tjej på 17 år och haft ett antal halsflusser och sedan fått fjälliga droppformade utslag på kroppen. Läkaren har nu gett diagnosen guttat psoriasis, vilket stämmer in perfekt på mej. Nu undrar jag vilka behandlingar som är effektivast.

Guttat psoriasis är en lite speciell variant av psoriasis som utlöses/förvärras just bara av halsfluss. Skulle det bli ett återkommande problem med många återfall kan man överväga att operera bort halsmandlarna.
Behandlingsmässigt gäller annars att ge antibiotika/penicillin mot själva halsflussen, och i lindriga fall kan detta vara tillräcklig behandling. Annars är behandlingen som för vanlig plaque-psoriasis, dvs antingen en starkare kortisonkräm (modell Elocon eller Betnovat) eller Daivonex (en D-vitaminsalva). Skulle detta inte vara tillräckligt kan man gärna kombinera med sommarsolen eller medicinsk ljusbehandling med UVB (kortvågigt UV-ljus). Vanlig solariesolning (med UVA) har ingen läkande effekt. Denna behandligsstrategi läker ut de flesta med guttat psoriasis.
Tyvärr är det ju som så, att har man en gång fått guttat psoriasis så kan man senare i livet få "vanlig" plaque-psoriasis, även om det gutta utbrottet läkt ut.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!