Ange ditt sökord

Annons:

Guttat psoriasis

Hej!
Jag är en tjej på 17 år och haft ett antal halsflusser och sedan fått fjälliga droppformade utslag på kroppen. Läkaren har nu gett diagnosen guttat psoriasis, vilket stämmer in perfekt på mej. Nu undrar jag vilka behandlingar som är effektivast.

Guttat psoriasis är en lite speciell variant av psoriasis som utlöses/förvärras just bara av halsfluss. Skulle det bli ett återkommande problem med många återfall kan man överväga att operera bort halsmandlarna.
Behandlingsmässigt gäller annars att ge antibiotika/penicillin mot själva halsflussen, och i lindriga fall kan detta vara tillräcklig behandling. Annars är behandlingen som för vanlig plaque-psoriasis, dvs antingen en starkare kortisonkräm (modell Elocon eller Betnovat) eller Daivonex (en D-vitaminsalva). Skulle detta inte vara tillräckligt kan man gärna kombinera med sommarsolen eller medicinsk ljusbehandling med UVB (kortvågigt UV-ljus). Vanlig solariesolning (med UVA) har ingen läkande effekt. Denna behandligsstrategi läker ut de flesta med guttat psoriasis.
Tyvärr är det ju som så, att har man en gång fått guttat psoriasis så kan man senare i livet få "vanlig" plaque-psoriasis, även om det gutta utbrottet läkt ut.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: