Ange ditt sökord

Annons:

Guttat psoriasis?

Hej! Är en tjej på 34 år som för ca 6 veckor sedan hade halsfluss. Efter det fick jag små rosa fläckar, främst på benen, ryggen och bröstet. De är torra lite fjällande och kliar.

Kan man få guttat psoriasis i min ålder eller är det något annat?
Den största fläcken är c:a 1,5 cm stor. Fick även några i ansiktet nära hårfästet som kliade och fjällade men de har försvunnit.

Min mormor hade svår psoriasis vet jag, kan detta vara något ärftligt?

Tack på förhand!
Lisette

Guttat psoriasis kommer klassiskt efter en föregående halsfluss, vilket sker i ca 80% av fallen. Det drabbar framförallt yngre, men även medelålders. Lite typiskt vid just guttat psoriasis är att man ofta även får utslag i ansiktet, vilket annars inte är så vanligt. Dina besvär kan mycket väl stämma med en guttat psoriasis.
Behandlingsmässigt är det viktigaste att få behandling för själva halsflussen. Smörj med mjukgörande kräm och sola lite i kommande sommarsolen. Skulle det vara trögt, får Du uppsöka vårdcentralen för hjälp.

Bor Du inom Stockholmsområdet kan Du gärna ringa Karolinska för en bedömning på telefon 08-517 795 57, då man försöker samla in alla med misstänkt nydebuterad psoriasis.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 juni, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!