Ange ditt sökord

Annons:

Graviditetsklåda

Hej!
Jag fick en intensiv graviditetsklåda i slutet av graviditeten när vi väntade vår son. Mina levervärden var helt klart förhöjda.
Är risken stor att klådan kommer tillbaka om jag blir gravid igen? Blir levern i så fall fortare påverkad av graviditeten så att klådan märks tidigare? Brukar man drabbas flera gånger eller är det helt olika under olika graviditeter?

Hej!
I litteraturen anges leverstas (=tryck på levern), som en ganska ovanlig orsak till klåda under graviditet. I praktiken, brukar man ange att om man inte samtidigt blivit gulfärgad på grund av gallstas, så beror inte klådan på det. Mycket vanligare är sk PEP (pruritic eruption of pregnancy) som kan se ut på många sätt men alltid ger svår klåda. Men det låter ju i ditt fall som om man ändå sett ett samband mellan klådan och levervärden. Eftersom du reagerat på det sättet en gång, är det viktigt med tidig uppmärksamhet på symtomen och dialog med MVC. Att det skulle bli värre eller komma tidigare nästa graviditet, är ingenting man kan finna i dermatologisk litteratur. Om du åter får graviditetsklåda, kan du väl ta upp med MVC-läkaren att du önskar remiss till hudspecialist som kan göra en bättre bedömning när han eller hon ser dig!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!