Ange ditt sökord

Annons:

Graviditetsklåda

Hej!
Jag fick en intensiv graviditetsklåda i slutet av graviditeten när vi väntade vår son. Mina levervärden var helt klart förhöjda.
Är risken stor att klådan kommer tillbaka om jag blir gravid igen? Blir levern i så fall fortare påverkad av graviditeten så att klådan märks tidigare? Brukar man drabbas flera gånger eller är det helt olika under olika graviditeter?

Hej!
I litteraturen anges leverstas (=tryck på levern), som en ganska ovanlig orsak till klåda under graviditet. I praktiken, brukar man ange att om man inte samtidigt blivit gulfärgad på grund av gallstas, så beror inte klådan på det. Mycket vanligare är sk PEP (pruritic eruption of pregnancy) som kan se ut på många sätt men alltid ger svår klåda. Men det låter ju i ditt fall som om man ändå sett ett samband mellan klådan och levervärden. Eftersom du reagerat på det sättet en gång, är det viktigt med tidig uppmärksamhet på symtomen och dialog med MVC. Att det skulle bli värre eller komma tidigare nästa graviditet, är ingenting man kan finna i dermatologisk litteratur. Om du åter får graviditetsklåda, kan du väl ta upp med MVC-läkaren att du önskar remiss till hudspecialist som kan göra en bättre bedömning när han eller hon ser dig!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 januari, 2004 Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: