Ange ditt sökord

Annons:

Går milier (vita prickar i ansiktet) att behandla?

Kan man behandla milier med något preparat så att de försvinner? Kan man använda något preparat som hindrar dem att uppstå?

Kvinna, 62 år

Milier är vita millimeterstora keratincystor som uppstår under det översta hudlagret i anslutning till de ekkrina svettkörtlarna, oftast i ansiktet. Milier är vanliga, ofarliga, förekommer i alla åldrar och orsakerna varierar. Eftersom de inte är farliga utan främst utgör kosmetiska besvär är det lite olika om hudkliniker väljer att hjälpa till med behandling eller inte. Det som går att göra i vården är att öppna huden som täcker milien och tömma ut innehållet alternativt pröva att behandla med en receptbelagd kräm som innehåller retinoider. Att förebygga milierna är svårt, annat än att försöka undvika att skada huden.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 13 juni, 2024 Publicerad: 13 juni, 2024

Liknande frågor

Hud & Hår

Tetralysal

Hejsan! Jag är en kille som har kraftig acne och min läkare har ordinerat mig Tetralysal (lymecyclin). Eftersom det är ett antibiotikum undrar jag om man kan dricka alkohol samtidigt som man intar dessa?

Hud & Hår

Smärta vid beröring

Hej!Jag får ibland områden på huden, kan variera från 4-5 cm i diameter upp till 20 cm, där jag upplever smärta vid beröring, och ibland värker det till utan beröring, i just det området. Det hela känns alltså som om huden blivit överkänslig för beröring. Det brukar vara några dagar, och sedan försvinna. Det dyker upp på helt olika ställen på kroppen, med några månaders mellanrum. Det syns inget på själva hudpartiet i sig, det ser helt normalt ut. Vad beror detta på? Tacksam för svar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: