Ange ditt sökord

Annons:

Ovan vid allergier – hur ska man behandla ett envist eksem vid örat?

Min 16-åriga dotter har problem med eksem bakom örat. Hon har haft det till och från i snart 5 månader. Vi har trott oss "bota" det och så helt plötsligt är det tillbaka. Det verkar sprida sig, dock inom samma område. Förr var det bara bakom örat, men nu är det lite på örsnibben och så en bit ner på halsen som en skuggformation av örsnibben. Det blir rött, kliar och så blir det små röda knottror.

Hon har också haft hudsprickor i vecken bakom örat och örsnibben. Hon har aldrig tidigare haft någon form av eksem som yngre. Är det viktigt att ta kontakt med läkare för att förhindra en ökning eller är det möjligt att klara av att behandla sig själv? Vi har smörjt henne med hydrokortison och sedan med lycobase. Så har det sett så fint ut och vi har väl kanske slappnat av och så har det kommit tillbaka.

Det finns ett samband med vatten när det kommer tillbaka. Det handlar om att det blossar upp vid svett (fysisk aktivitet), simträning (hon har simtränat aktivt 4 ggr/v men sedan eksemet mer sporadiskt, simmat sedan hon var 7 år), hårtvätt (då hon inte torkar håret). Vad jag läst mig till så är det faktorer som kan försämra eksem. Men samtidigt är det ju saker som hon aldrig haft problem med tidigare. Häromdagen var allt så mjuk och fint, huden var i princip samma normala färg som den ska ha. Så far hon ut och löptränar och vips så slår det upp mer eksem än någonsin.

Hur kan man förhindra detta? Hur ska jag behandla hennes öra? När man är ovan så kan det ju hända att man smörjer för mycket ELLER för lite. Behöver jag starkare kortison än hydrokortison? Det handlar inte om ett stort område, men det är oroväckande att det blir mer för varje gång som det blossar upp.

Vanlig Hydrokortison kan man i princip använda hur mycket som helst utav, utan att det är någon risk (allt är naturligtvis relativt). Eksembesvär runt öronsnibbar och under i hudvecket är ett vanligt ställe på barn/ungdomar. Ibland kan det bita sig fast vissa bakterier i hudvecken, som kan underhålla eksemet. Huden kan då bli lite mer vätskande eller att det bildas skorpor.
I dessa fall skulle jag hellre använda t.ex Cortimyk eller Daktacort receptfritt från Apoteket (innehåller Hydrokortison + ett svamp/bakteriedödande ämne).

Blir det inte bättre på 1-2 veckor, kan det vara bra i så fall att en läkare tittar till eksemet. Annars tycks Du behandla Din dotter helt enligt regelboken. Eftersom hon badar/simmar så ofta, skulle man kunna pröva att smörja in en fet kräm/salva som skydd på öronen INNAN hon går ner i bassängen, då detta skulle kunna skydda mot vatten-kloret och eksemutvecklingen.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!