Ange ditt sökord

Annons:

Fula armar!

Hej! Jag är en kille på 20 år som har pormaskar (slutna och öppna) på armarna. Det ser helt sjukt ut! Först trodde jag det var ärr eller nåt, men det är små vita prickar överallt på axlarna och överarmarna. På överarmarna är det bara på en viss yta (mest över biceps och inget alls över triceps). Det går att klämma dom och det kommer ut talg. Det är liksom en poröppning på dom så det borde inte vara milier (dom är väl slutna?). Har testat differin i 2,5 månader och det har inte hjälpt ett dugg däremot blev finnarna färre även om jag inte får mer än 6st under en månad. Vad kan jag göra? Måste jag gå och tömma dom hos en salong eller nåt? Keratosis Pilaris kan det väl inte vara om det går att klämma dom? Kan man slipa bort det eller kommer det tillbaka ändå? Snälla hjälp!

Det du beskriver låter ju som komedoner.
Milier är en liten vit prick (sluten) och sitter oftast kring ögon eller på områden som skadats på något sätt. Keratosis pilaris är ökad fjällning kring hårsäcken som, precis som du säger, inte går att klämma på.
Komedoner går ej att slipa bort, talgkörteln sitter för djupt, det blir stor risk för ärrbildning. Komedonen är ju den normala talgkörtelns vidgade utförsgång så att ta bort den går ej, men den kan minska i storlek. Lokalisationen är dock ovanlig!
Tar du någon medicin såsom kortison eller anabola steroider??
Det är möjligt att tretinoin (Aberela) kunde hjälpa bättre än Differin.
Att gå och "klämma ut" pormaskarna på en salong är meningslöst, de kommer ju tillbaka.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: