Ange ditt sökord

Annons:

Fråga!!

Hej! Jag har sen liten alltid varit drabbad av eksem, på senare år mest under sommartid. Det verkar liksom vara en kombination av solvärme och något jag äter som skapar uppkomsten av eksem, jag får inte dessa problem under vinterhalvåret. Eksemet uppkommer då jag springer och idrottar på gluteernas medialsidor. Även då jag gick till en hudspecialist kunde han inte hjälpa mig. Han trodde det enbart uppkom av värme och behövde kylas ner och att det bara var något som jag fick leva med. Jag vet att jag inte kan äta citrusfrukter under sommartid. En gång glömde jag bort mig och drack ett glas apelsinjuice och eksem bara blossade upp på några minuter på insidan av skinkorna där huden möts. Jag är liksom träningsnarkoman och detta är ett stort handikapp sommartid då man vill röra mycket på sig. Kortisonsalvor hjälper, men tunar snabbt ut huden i och med att huden möts på detta ställe. Jag har även prövat att tejpa, men den går av när svetten tilltar. Finns där inga tabletter man kan ta för att förhindra sådana reaktioner? En sak är säkert, jag har prövat nästan allt under dessa 15 år " med just detta besväret " och det enda som hjälper är kortisonsalvor som elocon, som jag kör med just nu. Som mindre hade jag extrema böjveckseksem och även tjocka lager på fotsulan, men dessa besvär är helt borta och ett återstår. Dushen kan inte vänta ens några minuter efter träningen, får svetten torka in i huden det minsta lilla så är eksemet där på nolltid. Ni kanske har några funderingar eller hört någon som lider av något liknande..... Mvh Daniel

Hej Daniel och tack för frågan kring eksem.
Att många inte tål citrusfrukter, ffa barn brukar man säga, men det tycks inte röra sig om en "äkta allergi" utan mer om retande ämnen ffa från skalet. Därför får många besvär ffa runt munnen när de äter citrus. Tyvärr finns det inga bra test på eventuell matallergi, utan märker man att man inte tål nåt speciellt, kan man undvika just detta.
Värme och svettning är kända faktorer som kan försämra eksem. Många brukar dock bli bättre sommartid då solens UV-innehåll hos många har en förbättrande effekt. Att just få besvär mellan klinkorna är inget vanligt problem. Vad jag kan tänka mig är att försöka skydda huden, ex lägga mjuk bomullstyg emellan inför löpningen eller eventuellt försöka klista extra tunn Duodermplatta (köps på apoteket). Ett annat lite långsökt alternativ skulle vara att pröva Proderm-skyddsskum eller Cavilonspray, som finns på apoteket och används som en "skyddshinna" mot känslig hud eller mot irriterande ämnen utifrån. Pröva och se, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!