Ange ditt sökord

Annons:

Fråga!!

Hej! Jag har sen liten alltid varit drabbad av eksem, på senare år mest under sommartid. Det verkar liksom vara en kombination av solvärme och något jag äter som skapar uppkomsten av eksem, jag får inte dessa problem under vinterhalvåret. Eksemet uppkommer då jag springer och idrottar på gluteernas medialsidor. Även då jag gick till en hudspecialist kunde han inte hjälpa mig. Han trodde det enbart uppkom av värme och behövde kylas ner och att det bara var något som jag fick leva med. Jag vet att jag inte kan äta citrusfrukter under sommartid. En gång glömde jag bort mig och drack ett glas apelsinjuice och eksem bara blossade upp på några minuter på insidan av skinkorna där huden möts. Jag är liksom träningsnarkoman och detta är ett stort handikapp sommartid då man vill röra mycket på sig. Kortisonsalvor hjälper, men tunar snabbt ut huden i och med att huden möts på detta ställe. Jag har även prövat att tejpa, men den går av när svetten tilltar. Finns där inga tabletter man kan ta för att förhindra sådana reaktioner? En sak är säkert, jag har prövat nästan allt under dessa 15 år ” med just detta besväret ” och det enda som hjälper är kortisonsalvor som elocon, som jag kör med just nu. Som mindre hade jag extrema böjveckseksem och även tjocka lager på fotsulan, men dessa besvär är helt borta och ett återstår. Dushen kan inte vänta ens några minuter efter träningen, får svetten torka in i huden det minsta lilla så är eksemet där på nolltid. Ni kanske har några funderingar eller hört någon som lider av något liknande….. Mvh Daniel

Hej Daniel och tack för frågan kring eksem.
Att många inte tål citrusfrukter, ffa barn brukar man säga, men det tycks inte röra sig om en "äkta allergi" utan mer om retande ämnen ffa från skalet. Därför får många besvär ffa runt munnen när de äter citrus. Tyvärr finns det inga bra test på eventuell matallergi, utan märker man att man inte tål nåt speciellt, kan man undvika just detta.
Värme och svettning är kända faktorer som kan försämra eksem. Många brukar dock bli bättre sommartid då solens UV-innehåll hos många har en förbättrande effekt. Att just få besvär mellan klinkorna är inget vanligt problem. Vad jag kan tänka mig är att försöka skydda huden, ex lägga mjuk bomullstyg emellan inför löpningen eller eventuellt försöka klista extra tunn Duodermplatta (köps på apoteket). Ett annat lite långsökt alternativ skulle vara att pröva Proderm-skyddsskum eller Cavilonspray, som finns på apoteket och används som en "skyddshinna" mot känslig hud eller mot irriterande ämnen utifrån. Pröva och se, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 14 juli, 2004 Publicerad: 14 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: