Ange ditt sökord

Annons:

Follukuliter

Hej Ylva!
Jag har i 8 månader haft utslag på vader,smalben, rygg, armbågarna och på händerna. Jag hade frenetisk klåda som gjorde att jag inte kunde sova. Sökte hjälp på Universitetssjukhuset i Linköping på hudkliniken. Överläkarn tog prover och det visade sig vara follukuliter. Jag hade samtidigt en stressig tid som gjorde att jag blev sjukskriven i 2 månader. Överläkarn tror att follukiterna beror på inre faktorer som stress och oro. Jag mår dock mycket bättre nu och känner mig harmonisk igen. Har behandlats med dacktacort och mjällschampo. Inget hjälper och jag håller på att klia sönder mig totalt. Mina ben är köttiga sår. Vad ska jag göra eller vända mig? Hud i Linköping säger att de inte kan göra mer för mig.

Svar till signaturen MFÅ.
Klåda är ett mycket besvärligt tillstånd som kan bero på väldigt många olika faktorer. Klåda är ett symtom vid flera olika hudsjukdomar men man kan också få klåda vid psykisk stress och oro. Follikuliter d.v.s inflammation i hårsäckarna kan också ge klåda.Vid hudkliniken i Linköping finns ju verkligen specialistkompetens inom hudsjukdomar och jag tycker nog ändå att du skall ta kontakt med dem igen om du har så besvärligt som du berättar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 mars, 2001 Publicerad: 5 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: