Ange ditt sökord

Annons:

Flicka med atopiska eksem och mycket torr hud

Min 16-åriga dotter har stora problem med sin hud. Hon har atopiska eksem på kroppen som är värre nu under vintern, men hennes största problem är mycket torra flagnande utslag runt munnen, hon får även blåsor på läpparna som är vätskefyllda med klar vätska, ej gulaktigt. Blir röd runt munnen och läpparna. Använder Heal lip, vektavir, mjukgörande tex locobase repair, mildison. Dessa besvär kommer ofta och hon har nästan alltid besvär och upplever detta mycket jobbigt. Vid stress, menstruation och förkylning och om hon är hos någon som har pälsdjur så blir det sämre. Hon har alltid haft hudproblem men detta kring munnen började för ca 2 år sedan, med att hon fick utslag på underarmen och sedan i ansiktet. Har varit till olika läkare men varje gång har hon fått olika råd: smörj cortison, smörj absolut inte cortison. Blir herpesvirus mer agresivt om man är atopiker? Eller är det något annat hon har kring munnen? Finns det inget att göra? Och vad kan detta bero på?

Herpesinfektion är vanligt, och man räknar med att uppåt 90% av vuxna har (via blodtest) haft munherpes (Herpestyp 1). Vissa har haft besvär bara nån gång, medan andra kan ha återkommande besvär varje månad. Atopiker har lite sämre immunitet i huden, och har lite lättare att få virusinfektioner i huden som herpes, hand- och fotvårtor inklusive så kallade mollusker. Använder man mycket lokala kortisonkrämer kan detta teoretiskt trycka ner immunförsvaret i huden dessutom.
Vuxna med kvarstående eksembesvär har besvär framförallt i ansiktet och som handeksem. Grundbehandling är mjukgörande kräm. Skulle detta inte fungera, brukar man välja någon kortisonkräm. Ansiktet kan ibland "inte tycka om kortisonkrämer" och kan ge besvär som rosacea eller perioral dermatit (utslag runt munnen). Det är nog därför Du fått lite motstridiga uppgifter hur Du ska göra. Lite beroende vad man tror om hudbesvären, påverkar det valet av behandling. Vad som kan fungera på bägge är nya Protopicsalvan (recept), men den kan få Herpes att blossa. Ett annat sätt är att pröva antibiotikabehandling på samma sätt som ges vid acne (tetracykliner). Diskutera med Er behandlande läkare, det finns lite olika alternativ till behandling, även om det inte är helt lätt.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!