Ange ditt sökord

Annons:

Fläckar

Hej. Min dotter som är tre månader har tre knallröda fläckar. En på bröstet, höger sida, nedan bröstvårtan. Den är ca två centimeter i omkrets, oregelbunden form. Den känns mjuk och är som en bulle. Hon har även likadana fast mindre på baksidan höger överarm, samt på ryggen – höger sida nära överarmen. Fläckarna som mer liknar någon form av missbildning är blodröda till färgen. De är upphöjda och jättefula. BVC/Läkare säger att det växer bort med de vet inte vad det är. Hon föddes med dessa blaffor. De har blivit större. Snälla hjälp mig med detta.

MVH E/L

Det du beskriver är med största sannolikhet så kallade smultronmärken (hemangiom). Ungefär 2% av alla barn föds med dessa kärlförändringar som INTE är missbildningar utan en form av blodkärlsnystan som ökar i storlek under de första 4-5 månaderna, sedan slutar växa och därefter tillbakabildas. De är upphöjda, stark röda till blåröda och ofta litet "knöliga" på ytan. Ibland kan de blöda. De är helt ofarliga om de sitter som hos din dotter på bålen och rygg eller armar. De återbildas av sig självt och precis som läkaren på BVC sa, skall man inte göra något åt dem. Bara om dessa "smultronmärken" sitter i närheten av ögon, näsa eller mun och hotar syn eller födointag skall de behandlas i denna ålder.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 maj, 2003 Publicerad: 26 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: