Ange ditt sökord

Annons:

Finnar och eksem

Jag är en kille på 25 år som under de senaste 3-4 åren haft problem med akne och eksem i ansiktet. Skulle vilja veta vad man kan göra åt detta problem. (Jag har en remiss till hudläkare men de har en väntetid på 12 månader.) Problemet är att den lokalbehandling (differin, skinoren mm.) som jag fått mot aknen inte går att använda under större delen av året (norrlänning), då jag även får atopisk eksem i ansiktet direkt det blir kallare än 5-10 grader. Detta leder till något av en pest- eller kolerasituation då jag tvingas välja mellan att behandla eksemet eller aknen. Jag skulle vara tacksam om jag kunde få ett svar som kunde hjälpa mig i mitt dilemma.

Detta är faktiskt inte så lätt att svara enkelt på. Det är ett problem vi träffar på hos enstaka patienter. I de flesta fall har patienter med atopiskt eksem inte så besvärlig akne men ibland förekommer det. Man kan tänka sig att i första hand ge tablettbehandling mot akne om all lokalbehandling torkar ut och under tiden behandla eksemet. I vilket fall som helst behöver du specialistbedöming och behandling med receptbelagda läkemedel så i väntan på det får du försöka växla mellan differin, mjukgörande och hydrokortisonkräm i ansiktet så gott det går.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: