Ange ditt sökord

Annons:

Ficortril eksemsalva

Har en flicka med eksem runt ögonen och lite torr på pannan (klåda).
Vi har fått en salva som heter ficortril 0,05% att smörja runt hennes ögon,
verkar det ok? Hur många dagar och vilket nedtrappning?

Tack på förhand.

Hej!
Kortisonpreparat är förstahandsbehandling för eksem, har prövats under lång tid och är säkra om de används rätt. Dock finns anledning att vara försiktig vid användning på tunn hud och kring ögon, eftersom biverkningar i form av tunn hud och skada på linsen (glaukom) kan uppkomma. Ficortril är den svagaste hydrokortisonsalvan som finns i Sverige, och nedtrappning brukar inte användas. Det framgår inte hur gammal din flicka är, och det är mycket bra att vara försiktig, men det förekommer att man måste använda starkare preparat för att behandla även ögonlockseksem, och det kan göras på ett säkert sätt med precisera föreskrifter om behandlingstid och nedtrappning. Så om det inte hjälper får du åter be om råd hos läkare!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: