Ange ditt sökord

Annons:

Fett och torr hud

Hej! Jag skulle vilja fråga lite om min hud. Jo, det är så här, jag har lite finnar och så så därför vill jag tvätta ansiktet minst en gång om dagen (använder lactacyl) men huden blir så torr så jag tar då hudkräm (Canoderm) men huden tar inte in den krämen så mkt bara om jag tar lite men sen efter några timmar så är huden fett igen. Det är så jobbigt, jag har läst e del om hur man ska göra när man har fett hud, att man ska t.ex. tvätta med vanlig tvål först och sen med någon sprit och sen ta en gel med inget fett i, det låter ju bra. Men när jag gör allt det där så blir min hud ännu torrare och obalanserad. Ibland när jag har tagit hudkräm och den inte går in så brukar den istället sjunka in i huden efter två dagar och då känns det bra, det är kanske då den blir lite balanserad. Har du några tips att ge om det här? Någon produkt som skulle passa?
Och en annan sak, mina näsvingar blir ju såklart också torra och mina svarta pormaskar som jag har där, så den huden där blir så känslig av att tvättas och få kräm på sig och så tar jag hud där. Försår du hur jag menar? Finns det något jag kan göra åt det, för det är väldigt irriterande?

Tack i förhand! /Isabelle 17 år

Svar till signaturen Isabelle
Det är vanligt att huden är både fet och torr samtidigt i tonåren. Man skall inte använda för uttorkande medel, det leder bara till att huden känns ännu fetare. Föreslår att du tvättar med vatten enbart på morgonen, på kvällen vatten och en mild tvål. Därefter är Canoderm en utmärkt fuktkräm som inte gör huden fet men ändå mjuk.
Om man skall minska pormaskarna måste man använda läkemedel som ofta gör huden torr såsom A-vitaminsyra (Aberela eller Differin). Man får då smörja extra mycket med fuktkräm.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 juli, 2002 Publicerad: 22 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: