Ange ditt sökord

Annons:

Fet hud

hej!

Jag har ett mycket stort problem. Jag harhaft fet hud i ansiktet i två års tid då jag är snart 19 år nu. Jag tvättar ansiktet flera gånger om dagen för att få bort “fettet” också blir jag tvungen att använda puder för att dämpa glansen. Och det måste jag bättra på varje timme, minst. Jag har försökt minska på pudret och att tvätta ansiktet men det hjälper inte. Jag har även använt mig av fettfria hudkrämer. Min hud är fin över lag inga finnar eller kvisslor. Jag orkar inte mer då jag alltid ororar mig över min feta hud och jämt får titta mig i spegeln. Hjälp mig vad ska jag göra??

Svar till signaturen Sandrus.
Fet hy och även fett hår är mycket vanligt i tonåren. Fettet produceras av hudens talgkörtlar som under tonåren är mycket aktiva i ansikte,i hårbotten, på bröst och rygg. De styrs av könshormonerna. Fettproduktionen stimuleras ytterligare om man hela tiden tvättar huden, så helst bör du försöka minska ned på antalet rengöringar och naturligtvis undvika uttorkande tvål och spritlösningar. Ett licenspreparat för mycket svår acne som heter Roaccutan dämpar effektivt talgkörtelproduktionen men detta läkemdel används alltså bara vid besvärlig acne. Någon annan behandling som effektivt minskar fettproduktionen finns ej. En tröst är dock att det ofta blir bättre så småningom.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 10 juli, 2001 Publicerad: 10 juli, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: