Ange ditt sökord

Annons:

Födelsemärke

Hej,
Jag har ett par födelsemärken som jag är smått orolig för. Gick till husläkare som försäkrade mig om att de var ofarliga men att jag skulle fotografera dem och jämföra om 6 månader. Jag är fortfarande orolig, eftersom husläkaren ej var expert. Har ett på låret som är ca 5mm i diameter, men en upphöjning i (cysta trodde läkaren), men sa att det ej var farligt ty den var jämn på utsidan). Sen ett annat på låret, lite mörkare, samma storlek fast ej jämnt. Jag har även två på brösten (ca 4mm diametern), ljusbruna och runda. Jag undrar om man bör gå och kolla igen hos en hudexpert. Måste man ha remiss? Jag har hört om “prick mottagning” där man ej behöver remiss, stämmer det? Kan man se omedelbart om de är farliga eller ej? Jag är 28 år och har aldrig haft mina födelsemärken i solen (täcker dem alltid).

På de flesta hudkliniker finns så kallade prickmottagningar där erfarna hudläkare bedömer "bruna fläckar". Förutom erfarenhet kan man göra så kallad dermatoscopi som ökar säkerheten av bedömingen om man är van vid denna undersökningsmetod. Man har då ett förstoringsglas, olja på detta glas samt exta ljus. Man trycker dermatoskopet mot den bruna fläcken och får då en 3-dimensionell bild av förändringen. Jag har som du förstår ingen möjlighet att uttala mig om dina förändringar utan att se dem. Förändringar mindre än 5 mm, helt symmetriska, som är jämnt ljust bruna med skarp kant är godartade.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: