Ange ditt sökord

Annons:

Födelsemärke

Finns det födelsemärken i ansiktet som inte bör tas bort? Har en kompis i 20-årsåldern med ett “upphöjt” födelsemärke som sitter mellan ögonen. Det är väldigt stort och förstår inte varför han inte tagit bort det. Kan det vara så att han blivit avrådd av läkare eller är det en kostnadsfråga?

Hej! Upphöjda nevi i ansiktet är oftast ofarliga. Ofta avråder man från att ta bort dem, eftersom det inte finns någon medicinsk anledning därtill. På det sättet är det också en kostnads- och prioriteringsfråga, den offentliga vården har idag fullt sjå att klara av att hjälpa patienter med sjukdomar och medicinska behov. Kosmetiska frågeställningar kommer i andra hand om det inte är ett psykiskt störande kosmetiskt problem. Ärret kan ibland bli mer störande än det man hade till att börja med.
Om han själv vill ta bort det, kan han söka privat, plastikkirurg eller hudläkare.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: