Ange ditt sökord

Annons:

Får man leverfläckar av att bränna sig i solen?

Jag råkade bränna mig på bröstet när jag solade och upptäckte två nya leverfläckar. Får man leverfläckar av att bränna sig i solen?

Man, 18 år

Hej! Svårt utifrån din formulering att säga säkert om det var så att du hade ”leverfläckarna” på bröstet tidigare och upptäckte dem för att du var mer uppmärksam på din hud eller om de uppstod efter brännskadan. Hur som helst brukar pigmenterade hudförändringar sällan komma akut efter att man bränt sig i solen, men det är vanligt att med tiden få något som heter lentigo solaris, godartade bruna fläckar på områden som under livet fått mycket sol. Dessutom ökar risken för att få elakartade hudförändringar som malignt melanom på hud som exponerats mycket för solljus och solarium och framför allt där man bränt sig av solen. Så det är klokt att snarast boka ett läkarbesök och kolla upp dessa förändringar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Knottror på kroppen

Hej Apotekaren, jag har en son på 1 år som har eksem på kroppen, det är som knottror. Vad finns det som vi kan göra åt det? Och man göra någonting innan för att förhindra att det bryter ut?

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torr och kliande hud?

Jag har konstant torr och kliande hud nu på vintern, det gör mig galen! Jag tycker att torr hud känns obehagligt och jag försöker smörja in mig men så fort krämen sjunkit in känner jag mig lika torr på nytt. Vad ska jag göra för att motverka min torra hud?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: