Ange ditt sökord

Annons:

Får man leverfläckar av att bränna sig i solen?

Jag råkade bränna mig på bröstet när jag solade och upptäckte två nya leverfläckar. Får man leverfläckar av att bränna sig i solen?

Man, 18 år

Hej! Svårt utifrån din formulering att säga säkert om det var så att du hade ”leverfläckarna” på bröstet tidigare och upptäckte dem för att du var mer uppmärksam på din hud eller om de uppstod efter brännskadan. Hur som helst brukar pigmenterade hudförändringar sällan komma akut efter att man bränt sig i solen, men det är vanligt att med tiden få något som heter lentigo solaris, godartade bruna fläckar på områden som under livet fått mycket sol. Dessutom ökar risken för att få elakartade hudförändringar som malignt melanom på hud som exponerats mycket för solljus och solarium och framför allt där man bränt sig av solen. Så det är klokt att snarast boka ett läkarbesök och kolla upp dessa förändringar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

När försvinner smärtan vid bältros?

Hej! Jag har fått bältros och har fått antiviral medicin som jag ska ta i 7 dagar. Jag tar även värktabletter, men när försvinner smärtan?

Hud & Hår

Hur får jag bort mollusker?

Min son på 3 år har mollusker i ansikte, nacke och nära haka. Verkar inte försvinna. Jag ( mamma) har också i ansikte, och undrar om det finns nåt jag kan göra för att få bort dem. Trivs inte med dem.

Hud & Hår

Ökad behåring på kroppen – vad ska jag göra?

Mitt hår på ansiktet och på kroppen växer kraftigt. Jag har testat att ta bort det med laser och det funkar inte alls. Jag mår psykiskt dåligt av den ökade behåringen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: