Ange ditt sökord

Annons:

Extremtorr hud som svider & kliar!!

Hej!

Jag började för drygt 2 månader sedan få eksem i armvecken som sedan snabbt har accelererat och blivit till extremtorr hud speciellt vid brösten, halsen och armarna.

Har provat diverse mjukgörande salvor som “Proplenglykol 20% i Essexkräm” samt lite cortisonkrämer, men inget hjälper!!!!

Nu har det blivit ännu värre, brösten ser helt “skrumpna” ut, som skrumpna äpplen ungefär, och jag har extremtorr hud. Det svider och kliar, och jag håller på att bli galen.

För att inte tala om hur man ser ut!!! Går ju inte att visa sig utan kläder, totalt otänkbart.

Sen har jag en fundering till om detta kan vara en följd till av att jag har gått ner kraftigt i vikt (har haft anorexia kan man väl säga, även fast jag inte blivit toksmal, men har tappat ungefär 8 kilo på en månad) eftersom jag knappt inte ätit nånting.

Kan tillägga att jag är 32 år, tjej och är 163 cm lång, och väger ungefär 58 kilo.

Svar till signaturen ullis
Din beskrivning passar in på atopiskt eksem (böjveckseksem). Har du haft eksem som barn? Om man får tillbaka eksemet i vuxen ålder sitter det ofta just i armveck och på halsen och huden är väldigt torr. Du behöver nog litet mer aktiv behandling i form av starkare kortisonkräm (grupp 2-3 se dermatologens patientinformation) och kanske också ljusbehandling. Ibland kan huden bli sekundärinfekterad med stafylococcer och då måste man behandla med kalibad och antibiotika. Stress-situation kan utlösa atopiskt eksem så din anorexi-problematik kan ha spelat roll.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: