Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr

Hej! Jag har extremt torr hud. Har haft det ganska länge tillbaka men det senaste halvåret har det blivit värre och nu är det som värst. Kan även tillägga att jag har eksem o har haft det i nästan hela mitt liv.
Smörjer in mig med canoderm varje dag. Igår smörjade jag in mig c:a 35gånger. Men det tar 15 min så är jag torr igen! Imorse när jag vaknade hade jag fått massa mer eksem – var jättetorr o så hade det spruckit på 3 ställen runt ögonen!
Det blir bara värre för varje dag nu tycker jag.
Har ni nått tips att ge mig?

Hej!
Så torr hud som du beskriver, har tappat sin normala förmåga att behålla fett och fukt som ett skydd mot omvärlden (= hudbarriären). Huden "läcker" fett och fukt. I det stadium av torrhet du beskriver, finns nästan alltid en inflammation under huden dvs eksem. FÖr att vända det hela, måste man ofta använda kortisonkräm av någon syrka, i kombination med mjukgörande krämer. Kortisonkrämen eller salvan, kan sedan trappas ut medan behandlingen med mjukgörande fortsätter en längre tid tills hudbarriären återställts. Det kan ta flera månader innan huden åter behåller fett och fukt på ett normalt sätt.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: