Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr hud

Hej! Har extremt torr hud som irriterar och stramar. Går hos en specialist som har skrivit ut Locobase LTD som mjukgörande samt Protopic som jag använder dagligen. Eksemet är ett mycket stort problem för mig eftersom huden gör ont och ger konsekvenser för mig i vardagen. Nu undrar jag om min extremt torra hud kan bero på inre kroppsliga problem, eftersom jag anser att huden är uttorkad. Tex att huden inte klarar att ta upp vatten.
Tacksam för svar!
Mvh Ellen

Då Du tycks ha haft eksembesvär tidigare, är Du säkert sk atopiker som tidigare haft böjveckseksem. Hos dessa vet man att huden är torrare än normalt, har svårare att behålla sin fuktighet i huden och detta beror till stor del på att huden (av ärftliga orsaker) innehåller bara 50% av det normala fettet i huden. Därför har den svårare att behålla sin fuktighet. Grundbehandlingen är att tillföra fett, vatten och fuktighetsbevarande ämnen och det finns många olika krämer att välja bland på Apoteket.

Är huden för irriterad och torr, får man klåda och eksem. Denna irritation och inflammation i huden behandlar man bäst med kortisonkräm eler Protopic. Skulle detta inte hjälpa lägger man ofta till ljusbehandling och till de svårare fallen ger man tabletter som bromsar immunsystemet, som många gånger är överaktiverat.
Att många har mer besvär under vintern, beror på att luftfuktigheten framför allt i inomhusluften är mycket lägre än under sommaren, och brukar ligga på bara 10-60%. Detta torkar ut huden ytterligare. Luftfuktare i hemmet kan för vissa hjälpa något. Diskutera med Din behandlande läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!