Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr hud

Hej! Har extremt torr hud som irriterar och stramar. Går hos en specialist som har skrivit ut Locobase LTD som mjukgörande samt Protopic som jag använder dagligen. Eksemet är ett mycket stort problem för mig eftersom huden gör ont och ger konsekvenser för mig i vardagen. Nu undrar jag om min extremt torra hud kan bero på inre kroppsliga problem, eftersom jag anser att huden är uttorkad. Tex att huden inte klarar att ta upp vatten.
Tacksam för svar!
Mvh Ellen

Då Du tycks ha haft eksembesvär tidigare, är Du säkert sk atopiker som tidigare haft böjveckseksem. Hos dessa vet man att huden är torrare än normalt, har svårare att behålla sin fuktighet i huden och detta beror till stor del på att huden (av ärftliga orsaker) innehåller bara 50% av det normala fettet i huden. Därför har den svårare att behålla sin fuktighet. Grundbehandlingen är att tillföra fett, vatten och fuktighetsbevarande ämnen och det finns många olika krämer att välja bland på Apoteket.

Är huden för irriterad och torr, får man klåda och eksem. Denna irritation och inflammation i huden behandlar man bäst med kortisonkräm eler Protopic. Skulle detta inte hjälpa lägger man ofta till ljusbehandling och till de svårare fallen ger man tabletter som bromsar immunsystemet, som många gånger är överaktiverat.
Att många har mer besvär under vintern, beror på att luftfuktigheten framför allt i inomhusluften är mycket lägre än under sommaren, och brukar ligga på bara 10-60%. Detta torkar ut huden ytterligare. Luftfuktare i hemmet kan för vissa hjälpa något. Diskutera med Din behandlande läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: