Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr hud som flagnar

Sedan jag solade för 1 och 1/2 år sen och brände mig så har detta problem förekommit: Huden flagnar bort vilket märks speciellt när jag duschat, hud runt näsan/på näsan, överläppen, pannan, flagnar ALLTID bort när jag duschat och blir rött och irreterat. Även huden under där ögonbrynen är blir irriterad och flagnar bort. Hjälp vad ska jag göra?!

Har provat massa lotion och krämer, men det enda som jag själv märkt har hjälpt är kortison(har använt mildison sen problemen började för ett och ett halvt år sedan). Ibland kan det se riktigt bra ut i ansiktet, men sen bara under ett dygn kan det bli katastrof och klia som bara den. Skäms enormt över det, och det påverkar mitt (o)sociala liv. kan det vara "seborroiskt eksem"?

MVH

Dina beskrivna besvär kan mycket väl vara seborroiskt eksem. Mjälleksem eller seborroiskt eksem är vanligt och beror på en bakomliggande inflammation orsakad av en jästsvamp. Denna jästsvamp har normalt ca 70-90% av befolkningen, men ibland förökar den sig och ibland är vissa mer känsliga än andra. Vid dessa tillfällen kan jästsvampen ge upphov till rodnad, torrhet och fjällning oftast i både hårbotten och ansiktet. Ett sätt är att dämpa eksemretningen med en kortisonkräm, men effektivare på sikt brukar vara att rensa bort jästsvampen. Det brukar fungera bra med ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral från Apoteket att använda 1-2 ggr/vecka till håret. Kan även användas till ansiktstvätt (fukta huden, gnugga upp ett lödder, verka i 3 minuter, sen skölja av). Kan gärna kombinera med en svamphämmande mjukgörande kräm som Propyless eller Propyderm från Apoteket.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!