Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr hud!

Hej.
Jag är 18 år och har extremt torr hud sen 8-9 månader tillbaka. Allt började efter det att jag hade brännt mig ganska mycket av solen 2-3 gånger förra sommaren. Det här är skitjobbigt, efter varje gång jag duschar är det som att ett nytt "hudlager" kommer fram, då den andra "flagnar" bort då jag duschar. Det är även 2-3 ställen som ofta blir mycket rödare än den "vanliga" huden. Under ögonen bl.a, vilket inte ser så värst trevligt ut. Jag måste alltid smörja in mig och detta är jättejobbigt. Jag kommer ju inte kunna bada en gång i sommar eftersom huden flagnar bort av vattnet. Sedan måste jag smörja in mig omgående. Kanske ska tillägga att en del dagar är huden "ganska" bra, och den verkar inte alls så irriterad och röd som den ofta är annars, men sen över en dusch kan den bli jätteirreterad och röd igen, pga att huden flagnar bort igen. Jag duschar bara varannan dag, och använder inte tvål i ansiktet. Har inte gjort det på 5 månader nu. Men detta hjälper inte ändå. Hjälp! Vad ska jag göra?

Efter en ordentlig "bränning" av huden får man en skada, men övergående. Låter lite konstigt att huden ännu inte kommit i sitt normaltillstånd. Att den hela tiden flagnar, är torr och röd kan innebära att Du fått en eksemretning i huden. Är det fläckvis kan det vara det man kallar för nummulärt eksem. För att dämpa ner själva eksemkomponenter brukar en kortisonkräm vara det bästa och effektivaste - ibland en svag receptfri (Hydrokortison) eller en starkare som Elocon eller Betnovat. Har man ett kvarstående eksem i huden, fjällar huden hela tiden. Många kan dock bli bättre av lite försiktig sommarsolning.
Blir Du inte bättre tycker jag en läkare ska titta på Dina hudbesvär, då det mycket väl kan vara eksemorsakat vilket behöver lite mer effektiv hjälp än bara mjukgörande kräm.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!