Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr hud!

Hej.
Jag är 18 år och har extremt torr hud sen 8-9 månader tillbaka. Allt började efter det att jag hade brännt mig ganska mycket av solen 2-3 gånger förra sommaren. Det här är skitjobbigt, efter varje gång jag duschar är det som att ett nytt "hudlager" kommer fram, då den andra "flagnar" bort då jag duschar. Det är även 2-3 ställen som ofta blir mycket rödare än den "vanliga" huden. Under ögonen bl.a, vilket inte ser så värst trevligt ut. Jag måste alltid smörja in mig och detta är jättejobbigt. Jag kommer ju inte kunna bada en gång i sommar eftersom huden flagnar bort av vattnet. Sedan måste jag smörja in mig omgående. Kanske ska tillägga att en del dagar är huden "ganska" bra, och den verkar inte alls så irriterad och röd som den ofta är annars, men sen över en dusch kan den bli jätteirreterad och röd igen, pga att huden flagnar bort igen. Jag duschar bara varannan dag, och använder inte tvål i ansiktet. Har inte gjort det på 5 månader nu. Men detta hjälper inte ändå. Hjälp! Vad ska jag göra?

Efter en ordentlig "bränning" av huden får man en skada, men övergående. Låter lite konstigt att huden ännu inte kommit i sitt normaltillstånd. Att den hela tiden flagnar, är torr och röd kan innebära att Du fått en eksemretning i huden. Är det fläckvis kan det vara det man kallar för nummulärt eksem. För att dämpa ner själva eksemkomponenter brukar en kortisonkräm vara det bästa och effektivaste - ibland en svag receptfri (Hydrokortison) eller en starkare som Elocon eller Betnovat. Har man ett kvarstående eksem i huden, fjällar huden hela tiden. Många kan dock bli bättre av lite försiktig sommarsolning.
Blir Du inte bättre tycker jag en läkare ska titta på Dina hudbesvär, då det mycket väl kan vara eksemorsakat vilket behöver lite mer effektiv hjälp än bara mjukgörande kräm.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: