Ange ditt sökord

Annons:

Enerverande utslag i ansiktet

Hej!
För ca två år sedan (vid 25 års ålder) fick jag små, knottriga utslag under näsan. Efter någon månad fick jag små röda utslag runt ögonen, och sedan runt hakan och i övriga ansiktet. Utslagen var ofta lite brännande, små, hårda prickar som hade en tendens att samla sig i små “grupper”. Runt hakan liknade de ibland små finnar och jag blev lätt röd. Jag hade aldrig haft hudproblem innan detta inträffade, eller någon allergi jag känner till. Jag var hos en allmänläkare som inte kunde hjälpa mig, och gick till slut till en specialist som gav mig en antibiotikakur samt a-och e-vitaminer, vilket gjorde att alla problem försvann och höll sig borta en lång tid. Nu, mer än två år senare har jag fått tillbaka utslagen runt hakan och munnen och är rädd att de ska sprida sig vidare. Vad kan detta bero på? Jag har inte kunnat hitta några samband med kost eller hudvårdsprodukter. Jag kan tillägga att jag inte äter kött, och tar fiskleverolja som vitamintillskott. Kan det vara någon form av vitaminbrist eller liknande?

På din beskrivning låter det som Rosacea. Behandling av Rosacea är ofta antibiotika i form av tetracykliner. Läs i dermatologens patientinformation här på vår hemsida om Rosacea samt flera tidigare svar om behandling av denna vanliga hudsjukdom.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: