Ange ditt sökord

Annons:

Elocon eller Betnovat?

Hej!

Jag undrar vad det är för skillnad på Elocon kortisonpreparat (för behandling av eksem i hårbotten) och Betnovat?

Jag tror att jag har seborroiskt eksem i hårbotten men undrar om detta är förknippat med fett hår och finnar i pannan? Det är nämligen så att mitt hår blir fett, smutsigt och mjällfyllt redan efter 1 dag (efter hårtvätt) och jag får små finnar/kvisslor så fort jag inte tvättar håret regelbundet dvs i mitt fall varannan dag, är detta förknippat med Seborroiskt eksem ?

Annan fråga: Varför blir mitt hår extra fett med extra håravfall-tendens när jag använder Elocon eller Betnovat (min hudläkare skrev ut detta efter kontroll- dock är de ochså osäkra på vad jag har, dom provar sig fram men har inte fastställt en diagnos utan ger mig olika preparat, nu senast Ketoson tillsammans med Elocon) men Eloconen gör mitt hår ännu fetare och det svider och kliar mer i mitt hårbotten vid användning av Elocon och Betnovat (har provat betnovat emulsion och lösning tidigare). VARFÖR?

Kan jag färga håret i samband med Ketoson- och/eller Eloconbehandling?

Mvh,
Anna

Både Betnovat och Elocon är 2 olika kortisonpreparat, och bägge klassas som sk "stark kortison". De finns bägge i sk spritlösning, som vid kliig hårbotten gärna kan svida. Då är det bättre med Betnovat kutan emulsion, som är lite fetare. Får Du lätt besvär när Du smörjer in det i torrt hår, går det bra att göra detta i det nytvättade håret - kamma benor och droppa i. Det brukar svida mindre på detta sättet.

Dina hudbesvär från hårbotten med klåda och fjällning, skulle mycket väl kunna stämma med mjälleksem. Ketosonschampo brukar kunna fungera bra, men använd det bara 1-2 gånger i veckan och kombinera gärna med ett balsam (det torkar ut håret ganska mycket, vilket kan göra att man tappar hår). Har Du besvär med plitor och finnar även i pannan, kan Du vid hårtvätt även löddra in pannan med schampo, låt verka i 3 minuter och sen duscha av.

Ang hårfärgning kan man alltid ha synpunkter, men användandet av kortisonpreparaten eler Ketosonschampot ska inte påverka resultatet.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!