Ange ditt sökord

Annons:

Elakartad akut svamp, allergisk reaktion eller eksem?

Hej!

Sex månaders kö till hudspecialist är ingen glad nyhet just nu...

För ca 3 veckor sen upptäckte jag en liten ansamling små blåsor ovanpå vänstra stortån. Långsamt spred de sig lite och när man tryckte på dem kom det ut lite genomskinlig vätska. Trodde att det var fotsvamp och köpte fungizid salva fr rathiopharm (Clotrimazol) på ett tyskt apotek för 2 veckor sen. En vecka senare kom jag hem och kollade in vad som fanns här eftersom jag inte tyckte att det verkat speciellt bra. Bytte då till Lamisil (kortare och färre behandlingar) som jag nu använt en vecka men samma mönster har forsatt. De första blåsorna är borta med det uppkommer hela tiden nya, området sträcker sig nu till hela stortån, ibland verkar det som om det kann bli flera små blåsor av en liten blåsa, precis som om den skulle dela sig. Under tån och trampdynan små områden med massa små blåsor "under huden". Där de första blåsorna satt förekommer delvis mörkröda (blodiga?) ställen och det verkar bli infekterat, ömmar, är stelt och huden blir hård och ibland lite gul/vit.
För ett par dar sen var jag i solarium (har inte solat på flera år...) och efter det trodde jag att jag fått soleksem, men det kann vara nässelfeber också, och det konstiga var att helt likadana blåsor som på tån plötsligt uppträdde på utsidan av tummarna och ett par i handflatorna. Nästa dag fanns blåsorna lite överallt på händerna, handflator, mellan fingrarna, och de delar på sig också precis som på tån. Ovanpå händerna har jag annorlunda utslag liknande de som jag förknippar med solexem eller nässelfeber. Nässelfebern eller soleksemet eller vad sjutton det nu är tar sig uttryck i form av utslag av olika slag mest på underarmar och övre lår samt kring brösten, noppor, lite röda och ibland en "grupp" som bildar mindre områden. Brukar ha liknande utslag lokalt ibland, men de brukar försvinna lika snabbt som de uppträder. Utslagen på händarna och kroppen kliar, men inte de på tån. Förutom detta tycker jag också att hårsäckarna på benen är ovanligt inflammerade, brukar förekomma ett par enstaka när man rakar benen, men nu tycks de vara överallt. Jag har haft nässelfeber nån gång tidigare och också hösnuva när jag var liten.
Min teori nu är att jag eventuellt har fått nån allergisk reaktion på svampen, om det nu är svamp som urartat i handeksem och nässelfeber. Man kan väl ha symptom av svampen fast den borde vara behandlad? Jag kan inte ta svampprov genast eftersom jag behandlat området? Kan det vara svamp på händerna också, kommer utslagen då så där "över natt" och kliar de? (Händerna kliar och svider fruktansvärt.) Konstigt är också att bara en tå verkar angripits och den andra foten inte alls. Naglarna är också ok och fina. Tilläggas kan ännu att jag haft det väldigt stressigt med separation, för mycket jobb och för lite pengar de senaste månaderna, gått ner i vikt och försökt "bryta ner stressen" genom att träna (aerobic, gym och yoga) mycket mer än tidigare.
Ska nu låta bli att behandla med svampmedel ett par veckor och göra fotbad med Kaliumpermagnat för att få bort det inflammerade och fuktiga på tån samt smörja med Fucicort (ordination av allmänläkare). Kan jag använda fucicort på händerna också? (Hade knappt några utslag på händerna när fucicort ordinerades.) Om det inte är svamp vad kan det vara då? Tänkte ta antihistaminer för nässelfebern.

Hej!
Instämmer i att 6 månaders väntetid är alldeles på tok för länge när man har utbredda hudsymptom som du. Jag tolkar den behandling du fått som att ingen diagnos har ställts men att man har bedömt det som en bakterieinfektion. I så fall bör en bakterieodling ha tagits för att påvisa tex streptokocker eller stafylokocker (Fucidin är en kräm mot stafylokoker). Det är möjligt men går inte att bedöma vad det är, utan att ha tittat på dig. Det låter dock i första hand inte troligt att detta är svamp. Spridningen har gått ovanligt snabbt och beskrivningen stämmer inte riktigt heller även om svampinfektioner i huden ibland kan bli "eksematiserade" och spridas från fötter till händer. Kaliumpermanganat låter som en bra behandling i det här läget. Om du inte blir bättre får du åter gå till allmänläkaren med önskemål om att påskynda remissen till hudspecialist!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: