Ange ditt sökord

Annons:

Eksem/torr hud

Jag har haft eksem ända sen jag föddes och nu är jag snart 19år. Har varit runt och frågat om mitt eksemproblem på olika ställen och överallt fått olika svar om vad jag ska göra.

Bl.a har jag provat Locoid "hydrocortison" den gröna, blåa och många andra kortisonsalvor men det blir bara värre. Jag har även provat en salva som heter Tahitian NONI blir ej bättre med den heller.

Mina eksembesvär är på händerna, arm- och knäveck, ryggen, nacken, till och med på halsen och i ansiktet på kinderna. Försöker iallafall undvika sånt jag vet att jag får mer eksem av och det är bl.a tomater, apelsinjuice och "värme/vatten" - lite svårt att undvika men smörjer iallafall in mig med mjukgörande "babyolja" efteråt.

För ca 5-6 år sen hade min mamma en kompis i Grekland som vi fick en salva av, en liten röd tup med några konstiga tecken på. Vi provade den på mitt eksem och då blev det bättre men den är tyvärr slut och nu får vi ej tag på denna salva. Har du någon aning om vad det kan vara för salva? Eller har du någon annan idé om vad jag kan göra?

Snälla hör av dig! Tack på förhand!

Du har säkert problem med det som kallas för atopiskt eksem eller i folkmun "böjveckseksem". Det beror på en ärftlig belastning, och där huden är torrare än normalt och har svårt att behålla sin fuktighet. Detta är inget ovanligt och man räknar med att 20-25% av dagens barn får varierande grad av besvär. Hos många växer det bort/blir bättre, men 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Förutom mjukgörande krämer, brukar olika kortisonkrämer ha den bästa effekten. Fungerar inte detta kan man ge UV-behandling med UltraViolett ljus, som kan ges via hudklinik, vissa privata hudläkare och ibland via Psoriasisförbundets behandlingsanläggningar ute i Sverige. Den krämen Du talar om skulle kunna vara Betnovat, en stark kortisonkräm (vit tub med rosa band närmast proppen).
Då Du har kvarstående besvär och tycks vara underbehandlad, tycker jag Du diskuterar med Din husläkare/vårdcentral och eventuellt ber om remiss till hudklinik för hjälp (om han/hon inte kan hjälpa Dig).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!