Ange ditt sökord

Annons:

Eksem/torr hud

Jag har haft eksem ända sen jag föddes och nu är jag snart 19år. Har varit runt och frågat om mitt eksemproblem på olika ställen och överallt fått olika svar om vad jag ska göra.

Bl.a har jag provat Locoid "hydrocortison" den gröna, blåa och många andra kortisonsalvor men det blir bara värre. Jag har även provat en salva som heter Tahitian NONI blir ej bättre med den heller.

Mina eksembesvär är på händerna, arm- och knäveck, ryggen, nacken, till och med på halsen och i ansiktet på kinderna. Försöker iallafall undvika sånt jag vet att jag får mer eksem av och det är bl.a tomater, apelsinjuice och "värme/vatten" - lite svårt att undvika men smörjer iallafall in mig med mjukgörande "babyolja" efteråt.

För ca 5-6 år sen hade min mamma en kompis i Grekland som vi fick en salva av, en liten röd tup med några konstiga tecken på. Vi provade den på mitt eksem och då blev det bättre men den är tyvärr slut och nu får vi ej tag på denna salva. Har du någon aning om vad det kan vara för salva? Eller har du någon annan idé om vad jag kan göra?

Snälla hör av dig! Tack på förhand!

Du har säkert problem med det som kallas för atopiskt eksem eller i folkmun "böjveckseksem". Det beror på en ärftlig belastning, och där huden är torrare än normalt och har svårt att behålla sin fuktighet. Detta är inget ovanligt och man räknar med att 20-25% av dagens barn får varierande grad av besvär. Hos många växer det bort/blir bättre, men 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Förutom mjukgörande krämer, brukar olika kortisonkrämer ha den bästa effekten. Fungerar inte detta kan man ge UV-behandling med UltraViolett ljus, som kan ges via hudklinik, vissa privata hudläkare och ibland via Psoriasisförbundets behandlingsanläggningar ute i Sverige. Den krämen Du talar om skulle kunna vara Betnovat, en stark kortisonkräm (vit tub med rosa band närmast proppen).
Då Du har kvarstående besvär och tycks vara underbehandlad, tycker jag Du diskuterar med Din husläkare/vårdcentral och eventuellt ber om remiss till hudklinik för hjälp (om han/hon inte kan hjälpa Dig).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: