Ange ditt sökord

Annons:

Eksem/torr hud

Hej

Min dotter är 18 månader och har haft problem med eksem (lindrigt) sedan hon var tre månader. Hon har under vintern och våren varit besvärsfri men har under sommaren fått fläckar på fotlederna, handlederna, låren, tummarna. Ju varmare och fuktigare väder desto sämre blir hon. Vad beror detta på? När man läser om eksem så står det att man brukar bli bättre på sommaren när det är varmt. Hon har även besvär med klåda i nacken fastän man inte ser något eksem där. Kan dessa eksem försvinna helt och när brukar det i så fall göra det?

Jag undrar även om Apoteket har någon mjukgörande kräm utan mineralolja (vill helst inte använda det på min dotter)? Kan man använda en kräm som man tycker funkar bra men som inte är från Apoteket? Använder själv naturliga hudvårdsprodukter.

Tacksam för svar.

Hos äldre med eksembesvär (lättare ålder att kunna utvärdera) säger man att ca 40-70% blir bättre sommartid. Således måste inte alla bli bättre. Vissa tycker att värmen gör att huden blir mer irriterad, kliande och därmed gör att eksemet blir sämre. Å andra sidan vet man att sommarsol oftast har en stabiliserande effekt på eksembesvär. Det är lite individuellt.
Grundbehandlingen är att använda någon mjukgörande kräm. Det finns massor att välja bland, och det är viktigt att man trivs med sin kräm. Man ska undvika starkt parfymerade krämer, då detta kan ge kontaktallergiska besvär. ACO's mjukgörare har rapsolja som bas (Canoderm, Miniderm och Propyderm) och Propysal är helt vegetabilisk (alla från Apoteket). Använder man "naturliga" oljor/krämer utan raffinering finns risk för utveckling av allergiska besvär mot restprodukter i oljan/krämen (som hos vissa som använder matolja för insmörjning av torr hud).
Barn med eksembesvär är vanligt i vårt land, och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn får varierande grad av besvär. Hos de flesta växer eksemet bort i småbarnsåldern eller i tonåren, men ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Tyvärr kan man inte säga vilka som kommer bli "problembarn", men oftast är det de med mer uttalade eksembesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.