Ange ditt sökord

Annons:

Eksem/torr hud

Hej

Min dotter är 18 månader och har haft problem med eksem (lindrigt) sedan hon var tre månader. Hon har under vintern och våren varit besvärsfri men har under sommaren fått fläckar på fotlederna, handlederna, låren, tummarna. Ju varmare och fuktigare väder desto sämre blir hon. Vad beror detta på? När man läser om eksem så står det att man brukar bli bättre på sommaren när det är varmt. Hon har även besvär med klåda i nacken fastän man inte ser något eksem där. Kan dessa eksem försvinna helt och när brukar det i så fall göra det?

Jag undrar även om Apoteket har någon mjukgörande kräm utan mineralolja (vill helst inte använda det på min dotter)? Kan man använda en kräm som man tycker funkar bra men som inte är från Apoteket? Använder själv naturliga hudvårdsprodukter.

Tacksam för svar.

Hos äldre med eksembesvär (lättare ålder att kunna utvärdera) säger man att ca 40-70% blir bättre sommartid. Således måste inte alla bli bättre. Vissa tycker att värmen gör att huden blir mer irriterad, kliande och därmed gör att eksemet blir sämre. Å andra sidan vet man att sommarsol oftast har en stabiliserande effekt på eksembesvär. Det är lite individuellt.
Grundbehandlingen är att använda någon mjukgörande kräm. Det finns massor att välja bland, och det är viktigt att man trivs med sin kräm. Man ska undvika starkt parfymerade krämer, då detta kan ge kontaktallergiska besvär. ACO's mjukgörare har rapsolja som bas (Canoderm, Miniderm och Propyderm) och Propysal är helt vegetabilisk (alla från Apoteket). Använder man "naturliga" oljor/krämer utan raffinering finns risk för utveckling av allergiska besvär mot restprodukter i oljan/krämen (som hos vissa som använder matolja för insmörjning av torr hud).
Barn med eksembesvär är vanligt i vårt land, och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn får varierande grad av besvär. Hos de flesta växer eksemet bort i småbarnsåldern eller i tonåren, men ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Tyvärr kan man inte säga vilka som kommer bli "problembarn", men oftast är det de med mer uttalade eksembesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: