Ange ditt sökord

Annons:

Eksem/torr hud

Hej

Min dotter är 18 månader och har haft problem med eksem (lindrigt) sedan hon var tre månader. Hon har under vintern och våren varit besvärsfri men har under sommaren fått fläckar på fotlederna, handlederna, låren, tummarna. Ju varmare och fuktigare väder desto sämre blir hon. Vad beror detta på? När man läser om eksem så står det att man brukar bli bättre på sommaren när det är varmt. Hon har även besvär med klåda i nacken fastän man inte ser något eksem där. Kan dessa eksem försvinna helt och när brukar det i så fall göra det?

Jag undrar även om Apoteket har någon mjukgörande kräm utan mineralolja (vill helst inte använda det på min dotter)? Kan man använda en kräm som man tycker funkar bra men som inte är från Apoteket? Använder själv naturliga hudvårdsprodukter.

Tacksam för svar.

Hos äldre med eksembesvär (lättare ålder att kunna utvärdera) säger man att ca 40-70% blir bättre sommartid. Således måste inte alla bli bättre. Vissa tycker att värmen gör att huden blir mer irriterad, kliande och därmed gör att eksemet blir sämre. Å andra sidan vet man att sommarsol oftast har en stabiliserande effekt på eksembesvär. Det är lite individuellt.
Grundbehandlingen är att använda någon mjukgörande kräm. Det finns massor att välja bland, och det är viktigt att man trivs med sin kräm. Man ska undvika starkt parfymerade krämer, då detta kan ge kontaktallergiska besvär. ACO's mjukgörare har rapsolja som bas (Canoderm, Miniderm och Propyderm) och Propysal är helt vegetabilisk (alla från Apoteket). Använder man "naturliga" oljor/krämer utan raffinering finns risk för utveckling av allergiska besvär mot restprodukter i oljan/krämen (som hos vissa som använder matolja för insmörjning av torr hud).
Barn med eksembesvär är vanligt i vårt land, och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn får varierande grad av besvär. Hos de flesta växer eksemet bort i småbarnsåldern eller i tonåren, men ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Tyvärr kan man inte säga vilka som kommer bli "problembarn", men oftast är det de med mer uttalade eksembesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: