Ange ditt sökord

Annons:

Eksemskolan vs. FASS

Hej.
Jag är en trebarnsfar med en minsting på knappa 2 år, han behandlas för eksem som förvärrats de senaste dagarna. Vi lider med honom, klådan är påtaglig, särskilt nattetid. Många tips har jag hittat på er sida. Något som dock förbryllar mig är er inrådan att smörja rikligt med mjukgörande- och kortison-salva/kräm. De emotsäger läkare, apotekspersonal samt FASS. Har ni som specialister inte lyckats sprida era rekomendationer eller lyssnar man inte på er? Denna 3 mot 1 situation skulle behöva belysas innan jag vågar följa era råd och säker många med mig. De kortisonkrämer vi använt på lill-killen är, Elocon 0,1% samt Mildison Lipid 1%. Kan det vara så att dessa preparat är undantagna från "smörja rikligt"-listan? Som mjukgörare använder vi för tillfället Miniderm på inrådan av apotekspersonal.

Nedan följer korta citat från er resp. http://www.fass.se som kan vara motsägelsefulla.

Citat "Eksemskolan": "För lite kräm läker inte eksemet. Den vanligaste orsaken till att eksemet inte läker är att för lite kräm används. Tag även rikligt av kortisonkrämen och massera på eksemet."

Information angående kortisonpreparat med källa http://www.fass.se:
"Elocon Kräm 0,1 %
Receptbelagt
Stark glukokortikoid (Grupp III)
Elocon påstrykes tunt en gång om dagen.
---
Locoid® Kräm 0,1 %
Receptbelagt
Medelstark glukokortikoid (Grupp II)
Locoid påstrykes tunt 1-2 gånger dagligen.
---
Mildison Lipid Kräm 1 %
Receptfri
Mild glukokortikoid (grupp I)
Doseringsanvisning: Ett tunt lager Mildison Lipid påstrykes de angripna hudområdena 1-2 gånger dagligen."

Jag vore mycket tacksam om ni kunde klargöra detta för mig.
Tack på förhand.
Mårten

Hej!
Detta är en svår fråga bland annat därför att den bygger på vaga definitioner. Helt enkelt vad vi menar med "tunt". Det man generellt kan säga om barn och vuxna med eksem, är att när vi ser dem på våra mottagningar är de nästan alltid "underbehandlade", dvs har fått för lite kortisonkräm, eller för svag styrka, eller för kort tid eller oftast alla dessa faktorer. Ur det perspektivet blir det viktigt vid en eksemskola att betona att NÄR man faktiskt smörjer, så ska det vara ordentligt och inte dutta lite tunt med ett finger på eksemfläckarna. Det vi också vet är att kortisonbiverkningarna har mer att göra med lång tids användning, eller för stark styrka på fel platser (ex hudveck, ansikte) än hur tjocka lager man smörjer varje gång. Det är också så att ett lite tjockare lager skyddar huden mot uttorkning, eftersom man ju inte smörjer med mjukgörande samtidigt.

När jag läser texten i eksemskolan kan jag instämma i att det låter motsägande mot FASS-texten. Och det är ju inte så (som man kanske kan tolka texten), att det ska gå åt lika stora mängder av kortisonkrämen som av den mjukgörande. Det ser du ju också på förpackningsstorlekarna, antaglign har du fått minst 4 gånger så mycket mjukgörande som kortisonkräm till ditt barn.

Min sammanfattning av detta blir att eksemskola när den är som bäst inte sker via nätet utan i ett verkligt möte där sjuksköterska/läkare kan VISA och prata och svara på de frågor som uppstår. Jag hoppas att du kan vända dig till din läkare och få tillgång till just en sådan praktisk behandlingshjälp vid ett eller flera tillfällen, det brukar vara ovärderligt för alla inblandade och borde vara en rättighet för barn med eksem och deras föräldrar!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: