Ange ditt sökord

Annons:

Eksembehandling under graviditet

Hej.

Mitt namn är Linda och är 27 år. Sedan liten har jag haft jättemycket besvär av böjveckseksem.
Jag är gravid nu i vecka 12 och mitt eksem har blivit jättejobbigt samt att huden är så torr så det gör ont fort jag rör mig.

Min fråga är nu;
Är det farligt att använta salvan Betnovat med chinoformkräm som jag har hemma för att dämpa eksemet? Och kan du rekomendera några bra krämer jag kan använda nu mot min torrhet? Samt finns det några vitaminer som är bra att äta nu när jag är så torr i huden under min graviditet?

Jättetacksam för svar.
Mvh Linda Pettersson

Behandling av hudbesvär under graviditeten kan innebära att man får göra vissa förändringar. Mjukgörande krämer är inget farligt att använda, och är Du nu riktigt torr behöver Du säkert någon som är lite fetare. Är huden riktigt besvärlig och sprucken, kan vissa "fuktighetstillsatser" som karbamid bara svida och irritera. Då kan det vara bra att bara använda en neutral kräm som Mildison, eller vill Du ha en fetare kan Locobasekräm vara ett alternativ. Är Du lite sönderriven med risk för hudinfektion, kan Propyderm vara bra.
Kortisonkrämer över stora hudytor och dagligen bör man kanske begränsa under den tidiga graviditeten, och den säkraste kortisonkrämen är nog Elocon (effektiv mot eksemet med litet upptag från huden). Din Betnovatkräm kan Du använda, men helst inte över stora kroppsytor. Sen är det beroende på hur besvärligt Ditt eksem är.
Vitaminer har nog ingen större effekt på huden, men däremot finns det stöd för att Omega-3-fettsyror kan ha en gynnsam effekt på både huden och graviditeten. Sen brukar många bli bättre i sitt eksem under själva graviditeten, men däremot risk att försämras efter förlossningen. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.