Ange ditt sökord

Annons:

Eksembehandling under graviditet

Hej.

Mitt namn är Linda och är 27 år. Sedan liten har jag haft jättemycket besvär av böjveckseksem.
Jag är gravid nu i vecka 12 och mitt eksem har blivit jättejobbigt samt att huden är så torr så det gör ont fort jag rör mig.

Min fråga är nu;
Är det farligt att använta salvan Betnovat med chinoformkräm som jag har hemma för att dämpa eksemet? Och kan du rekomendera några bra krämer jag kan använda nu mot min torrhet? Samt finns det några vitaminer som är bra att äta nu när jag är så torr i huden under min graviditet?

Jättetacksam för svar.
Mvh Linda Pettersson

Behandling av hudbesvär under graviditeten kan innebära att man får göra vissa förändringar. Mjukgörande krämer är inget farligt att använda, och är Du nu riktigt torr behöver Du säkert någon som är lite fetare. Är huden riktigt besvärlig och sprucken, kan vissa "fuktighetstillsatser" som karbamid bara svida och irritera. Då kan det vara bra att bara använda en neutral kräm som Mildison, eller vill Du ha en fetare kan Locobasekräm vara ett alternativ. Är Du lite sönderriven med risk för hudinfektion, kan Propyderm vara bra.
Kortisonkrämer över stora hudytor och dagligen bör man kanske begränsa under den tidiga graviditeten, och den säkraste kortisonkrämen är nog Elocon (effektiv mot eksemet med litet upptag från huden). Din Betnovatkräm kan Du använda, men helst inte över stora kroppsytor. Sen är det beroende på hur besvärligt Ditt eksem är.
Vitaminer har nog ingen större effekt på huden, men däremot finns det stöd för att Omega-3-fettsyror kan ha en gynnsam effekt på både huden och graviditeten. Sen brukar många bli bättre i sitt eksem under själva graviditeten, men däremot risk att försämras efter förlossningen. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!