Ange ditt sökord

Annons:

Eksembehandling under graviditet

Hej.

Mitt namn är Linda och är 27 år. Sedan liten har jag haft jättemycket besvär av böjveckseksem.
Jag är gravid nu i vecka 12 och mitt eksem har blivit jättejobbigt samt att huden är så torr så det gör ont fort jag rör mig.

Min fråga är nu;
Är det farligt att använta salvan Betnovat med chinoformkräm som jag har hemma för att dämpa eksemet? Och kan du rekomendera några bra krämer jag kan använda nu mot min torrhet? Samt finns det några vitaminer som är bra att äta nu när jag är så torr i huden under min graviditet?

Jättetacksam för svar.
Mvh Linda Pettersson

Behandling av hudbesvär under graviditeten kan innebära att man får göra vissa förändringar. Mjukgörande krämer är inget farligt att använda, och är Du nu riktigt torr behöver Du säkert någon som är lite fetare. Är huden riktigt besvärlig och sprucken, kan vissa "fuktighetstillsatser" som karbamid bara svida och irritera. Då kan det vara bra att bara använda en neutral kräm som Mildison, eller vill Du ha en fetare kan Locobasekräm vara ett alternativ. Är Du lite sönderriven med risk för hudinfektion, kan Propyderm vara bra.
Kortisonkrämer över stora hudytor och dagligen bör man kanske begränsa under den tidiga graviditeten, och den säkraste kortisonkrämen är nog Elocon (effektiv mot eksemet med litet upptag från huden). Din Betnovatkräm kan Du använda, men helst inte över stora kroppsytor. Sen är det beroende på hur besvärligt Ditt eksem är.
Vitaminer har nog ingen större effekt på huden, men däremot finns det stöd för att Omega-3-fettsyror kan ha en gynnsam effekt på både huden och graviditeten. Sen brukar många bli bättre i sitt eksem under själva graviditeten, men däremot risk att försämras efter förlossningen. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: