Ange ditt sökord

Annons:

Eksem?

Har haft atopiskt eksem sen 3-årsålder, mest böjvecken som liten men i vuxna år besvär i ansikte men värst på händerna. Testat mig så sent som i höstas när jag drabbades av svår blefarit men det visade inga tecken på allergi men höga värden på överkänslighet. Min fråga gäller mina händer, blir osäker på om det verkligen är eksem längre. Sväller väldigt i fingrar,inte alla på samma gång, röd och varm och får en väldig värk. Det lätttar lite när det spricker sönder. Ser torr ut men har ingen klåda som när jag hade handeksem tidigare. Det ser nästan reumatiskt ut över lederna men det stämmer väl inte med att det blir hudsprickor? Smörjer med Elocon och mjukgörande.

Av de som haft böjveckseksem i barnaåren, räknar man med att ca 10-15% har kvar sina besvär i vuxen ålder. Däremot byter eksemet skepnad under åren. I vuxenåren sätter det sig precis som ansikts-, hals- och handeksem. Grundbehandling är mjukgörande krämer med tillägg med kortisonkräm som Elocon. För mig låter Dina eksembesvär typiska, men att Du kanske är underbehandlad. Kanske skulle du behöva annan kortisonkräm, tillägg med ljusbehandling eller ifall det är riktigt besvärligt ställningstagande till tablettbehandling. Många brukar snart bli bättre när vårsolen börjar. Har Du det besvärligt, tycker jag att Du ska diskutera det med Din behandlande hudläkare för att få mer hjälp.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 14 mars, 2006 Publicerad: 14 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: