Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som inte kliar?

Hej!
När man läser alla frågor och svar så verkar det som allas problem i hårbotten kliar. Mina gör det inte. Jag vet inte om det är eksem, men det blir som små sårskorpor, och pillar man bort dem så kommer det vätska. Ibland kan det också vara stora flagor som inte vätskar. Det verkar vara som mjälleksem. Men det andra då? Nu har jag pillat bort så mycket sår i hårbotten så på vissa ställen finns inget pigment kvar, inte så roligt. Jag har provat apotekets schampo (typ fungoral) och det hjälper väl lite, men inte mycket.
Jag har samma problem i ansiktet också, fast inte så mycket. Vissa hudflagor jag pillar bort vätskar sej (inte alls så många som i hårbotten). Sol hjälper. Kortison också, men det vill jag inte använda. Vad kan det vara och hur ska jag bli av med det?

Mjälleksem brukar klia, och gör det inte det så kan det mycket väl vara något annat. Psoriasis kan sitta såväl i hårbotten som i ansiktet (framförallt i hårfästet, ev i ögonbryn) och det finns även andra tänkbara hudsjukdomar. Rena sårbildningar i hårbotten tillhör inte det "vanliga" varför jag tycker att Du ska söka Din husläkare/vårdecentral för kontroll och eventuellt för bakterieodling. Är det sår som inte vill läka, kan det bero på en bakterieinfektion som underhåller såren och så länge Du river i huden smittar Du runt bakterierna. Dessutom blir det inte bättre av sommarvärmen.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: