Ange ditt sökord

Annons:

Eksem-psoriasis

Jag har sedan 1986 lidit av eksem. Har varit hos olika läkare och fått cortisonkräm, klådstillande, värmelampa, mjukgörande krämer. För ca 4 år sedan var jag på hudkliniken i Kalmar där de tog prov på huden. De visade att jag hade pityriasis lichenoides chronica. De sa att det inte fanns något botemedel och att det var kroniskt. Finns det inte något som tar bort det? Och vad är det för något slags eksem? Vad kommer det av? Är det släkt med psoriasis? Har eksem på ryggen och sidorna och en fruktansvärd klåda även på benen och låren inget på armbågar eller knän. Vet inte vad jag ska göra snart. Snälla svara. Kram Carina.

Pityriasis lichenoides chronica är en hudsjukdom som varken är psoriasis eller eksem. Utslagen kan dock likna båda dessa sjukdomar ibland. Orsaken är okänd och symtomen blir ofta långdragna med nya utslag när de äldre läker. Det beror aldrig på någon yttre faktor såsom allergi eller annan påverkan. Det finns ingen riktigt bra och effektiv behandling. Ljusbehandling med UVB hjälper ofta liksom ibland stark kortisonkräm.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: