Ange ditt sökord

Annons:

Eksem pga stress?

Hej! Jag är en tjej på 14 år och jag har haft någon sorts eksem i ca 2-3 mån nånting. Det kliar mycket i hårbotten, på ryggen och armarna. Det började när jag hade väldigt mycket i skolan, jag kände mig otroligt stressad just då. I början var det liksom någon sorts "atopiskt eksem" i ansiktet trodde läkaren vi gick till och jag fick ficortril och kortimyk. Nu är det i ansiktet bra. Är hydrokortison eller Canoderm bra att använda? Jag har hört om Fungoral, nu använder jag Head-and-shoulders-schampo. Hjälper nåt av dem?

Tack

Har man klåda i hårbotten och hårbotten är "torr och dammig" kan det vara uttryck för mjälleksem. Har man mer uttalade besvär kan man få en eksemretning i hårbotten, men ibland även rygg och armar.
Är Du torr i huden av Ditt eksem är det bra att inte duscha överdrivet mycket. Använd en duscholja (t.ex pH5 Eucerin från apoteket) och efter dusch en mjukgörande kräm som Canoderm eller Propyless. Har Du mjälleksem kan Du använda Head & Shoulders, men fungerar det inte tillräckligt bra brukar ett mer medicinskt mjällschampo som Ketoson eller Fungoral fungera bättre. Har Du besvär både hårbotten, rygg+armar kan man löddra upp ett lödder med schampot och sen gnugga in schampot på drabbad hud - vänta nån minut för att sen duscha av allt.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: