Ange ditt sökord

Annons:

Eksem pga nickelallergi?

Det är så att för kanske fem år sedan så fick jag ett halsband av en kompis, som jag hade på mig dygnet runt jättelänge. Men sedan så märkte jag att jag hade fått ljusa orangebruna fläckar i nacken. Så då slutade jag använda halsbandet. Men de här fläckarna har fortsatt att sprida sig till halsen, magen, brösten, låren och övre delen av könsorganet under de här åren. Från början var de runda men nu har de liksom vuxit i varandra så att det är stora områden av dem. Jag har märkt att de börjar klia och lukta då jag blir varm. Jag känner även obehag när jag tar i metallföremål såsom kronor och nycklar. Är det här nickel- eller annan metallallergi? Och i så fall finns det något att göra för att få bort mina fläckar?

Nickelallergi är visserligen vanligt, och man räknar med att ca 10% av tjejer/kvinnor är nickelallergiska. Den vanligaste orsaken har varit håltagning i öronen. Sedan något år tillbaka får inte smycken innehålla nickel enligt EU-anpassning, men inom branschen kan det fuskas lite. Ett nickeleksem kommer på platsen för metallkontakten, men sprider sig i princip inte på det sätt Du beskriver till massa nya, andra ställen på kroppen. Det är svårt att säga vad Du har för något, så jag tror det bästa är att Du visar upp Dina utslag för Din husläkare/distriktsläkare, så att Du får hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!