Ange ditt sökord

Annons:

Eksem pga nickelallergi?

Det är så att för kanske fem år sedan så fick jag ett halsband av en kompis, som jag hade på mig dygnet runt jättelänge. Men sedan så märkte jag att jag hade fått ljusa orangebruna fläckar i nacken. Så då slutade jag använda halsbandet. Men de här fläckarna har fortsatt att sprida sig till halsen, magen, brösten, låren och övre delen av könsorganet under de här åren. Från början var de runda men nu har de liksom vuxit i varandra så att det är stora områden av dem. Jag har märkt att de börjar klia och lukta då jag blir varm. Jag känner även obehag när jag tar i metallföremål såsom kronor och nycklar. Är det här nickel- eller annan metallallergi? Och i så fall finns det något att göra för att få bort mina fläckar?

Nickelallergi är visserligen vanligt, och man räknar med att ca 10% av tjejer/kvinnor är nickelallergiska. Den vanligaste orsaken har varit håltagning i öronen. Sedan något år tillbaka får inte smycken innehålla nickel enligt EU-anpassning, men inom branschen kan det fuskas lite. Ett nickeleksem kommer på platsen för metallkontakten, men sprider sig i princip inte på det sätt Du beskriver till massa nya, andra ställen på kroppen. Det är svårt att säga vad Du har för något, så jag tror det bästa är att Du visar upp Dina utslag för Din husläkare/distriktsläkare, så att Du får hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: