Ange ditt sökord

Annons:

Eksem pga mag/tarmproblem?

Jag har lidit av torr hud och små röda kliande utslag (ej vätskefyllda) på hela ryggen och axlarna under ett par år nu. Efter att jag har duschat blir det värre och det kliar mer. Huden på axlar och rygg är flammig med lite ljusare partier. När jag solar framträder detta mer. Solbrännan blir inte jämn på dessa områden utan snarare flammig.

Min arbetssituation har varit stressig periodvis och jag har sammankopplat det med detta. Men jag har också haft en hel del mag/tarmproblem under denna period (kanske pga stress)och undrar om detta kan ha något samband med mina hudproblem?

Nu är jag gravid och min mage fungerar sämre och hudproblemen är ett faktum. Vad tror du att mina hudproblem beror på och vad kan jag göra åt dem?

PS. Jag har också periodvis mycket torr hårbotten.

Tack / Betty

Svar till signaturen Betty
På din beskrivning låter det som du har atopiskt eksem. Man har då ofta torr hud och klåda och vid solning ses ofta ojämn pigmentering på grund av eksemet. Atopiskt eksem blir ofta värre av stress och kan också försämras (eller ibland förbättras) under graviditet. Stress och magproblem hör ihop. Läs mer om atopiskt eksem på vår hemsida och se om det kan stämma med dina besvär.
Det är mycket viktigt att du får hjälp med diagnos och behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 januari, 2002 Publicerad: 1 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: