Ange ditt sökord

Annons:

Eksem pga mag/tarmproblem?

Jag har lidit av torr hud och små röda kliande utslag (ej vätskefyllda) på hela ryggen och axlarna under ett par år nu. Efter att jag har duschat blir det värre och det kliar mer. Huden på axlar och rygg är flammig med lite ljusare partier. När jag solar framträder detta mer. Solbrännan blir inte jämn på dessa områden utan snarare flammig.

Min arbetssituation har varit stressig periodvis och jag har sammankopplat det med detta. Men jag har också haft en hel del mag/tarmproblem under denna period (kanske pga stress)och undrar om detta kan ha något samband med mina hudproblem?

Nu är jag gravid och min mage fungerar sämre och hudproblemen är ett faktum. Vad tror du att mina hudproblem beror på och vad kan jag göra åt dem?

PS. Jag har också periodvis mycket torr hårbotten.

Tack / Betty

Svar till signaturen Betty
På din beskrivning låter det som du har atopiskt eksem. Man har då ofta torr hud och klåda och vid solning ses ofta ojämn pigmentering på grund av eksemet. Atopiskt eksem blir ofta värre av stress och kan också försämras (eller ibland förbättras) under graviditet. Stress och magproblem hör ihop. Läs mer om atopiskt eksem på vår hemsida och se om det kan stämma med dina besvär.
Det är mycket viktigt att du får hjälp med diagnos och behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: