Ange ditt sökord

Annons:

Eksem pga kvalster?

Jag har varit allergisk o haft eksem sen födseln. Har inte haft några större besvär under de senaste 20 åren, tills jag flyttade ner till Australien, Sydney, för ca. 3 år sedan. Min allergi har sen dess blivit värre o värre och jag har nu fått stora utslag runt båda handlederna, på halsen o runt munnen samt torr o fnasig hud på ögonlocken. Har provat kortison salvor o kortison tabletter, som hjälp tillfälligt, men utslagen har aldrig helt försvunnit och så fort jag slutat med behandlingen har det blivit sämre igen. På hadlederna kliar det så mycket att jag fått öppna sår som vätskar sig. Vad kan jag göra? Min läkare här nere säger att jag kan vara allergisk mot kvalster o vill att jag ska göra lite prover. Kvalster finns ju överallt, så hur kan min allergi då botas? Finns det något man kan göra?
Tacksam för svar.

Svar till Karin.
Vad jag förstår så har ditt atopiska eksem blossat upp igen. Det kan ju bero på många olika orsaker som jag tidigare skrivit utförligt om i denna spalt.Stress, infektioner och även tillkomna allergier bland annat kan ju vara orsak. I Australien finns ju mycket sol. Har du någon möjliget att sola? Atopiskt eksem blir ofta bättre av sol. Vad gäller kvalster så bör man först ta ett blodprov och se om du har antikroppar mot kvalster. Om du har detta bör man göra en analys av ditt husdamm för att se om det finns kvalster där. Kvalster finns speciellt i sängkläderna. Om det finns kvalster där kan man skaffa speciellt madrasskydd.
Det finns nu en ny typ av lokalbehandling mot atopiskt eksem om inte kortison hjälper som heter Protopic. Jag vet ej om den finns i Australien.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 25 oktober, 2002 Publicerad: 25 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: