Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och psoriasis?

Är det vanligt att man har både atopiskt eksem och psoriasis?
Jag hade som barn mycket besvär med eksem. Nu är jag 45 och eksemet kan hålla sig lugnt långa perioder, men blossar upp ibland. Jag måste alltid vara noga med att smörja in mig med mjukgörande kräm, annars börjar huden klia och det blir blåsor och eksem, särskilt på händerna.
Problemen är två_
1. Mycket torr hårbotten som ofta kliar. Mjällschampon hjälper inte utan irriterar snarare mer, så jag gissar att det rör sig om torr hårbotten. Använder milt schampo utan parfym, men hårbotten är ändå mycket torr och fjällar en del och klådan kommer ibland (speciellt i pannan och bakom öronen). Kan detta vara en lindrig psoriasis? (ingen av mina föräldrar har eksem, men min far har psoriasis).
2. Blåsor och klåda samt fjällning på ett par tår. Trodde först att det kunde vara fotsvamp och behandlade i ca 2 månader utan förbättring. Nageln har blivit tjock, men är inte helt uppluckrad. Blåsorna ser inte ut som vid eksem och det blir inga riktiga sår heller som det blir när man kliar på eksemhud. Fötterna har förbättrats nu under sommaren, kanske pga. solljus och luftigare skor. Har torr hud trots att jag smörjer mig flitigt och bara duschar var tredje dag. Armbågarna fjällar ofta, men även smalbenen (även detta bättre under sommaren).
Kan det vara en lindrig psoriasis som yttrar sig såhär?
Hur behandla torr hårbotten, att smörja in den med mjukgörande kräm är ju svårt – krämen fastnar ju i håret i stället. Kortisonlösning har jag provat eftersom en hudläkaren sa att jag hade mjälleksem. Besvären blev mycket värre av den behandlingen och det uppstod sår i hårbotten som läkte ut när jag slutade med behandlingen.
Finns det särskilt schampo avsett för psoriasis?

Svar till signaturen Undrande.
Både atopiskt eksem och psoriasis är vanliga hudsjukdomar så det är klart att de kan förekomma tillsammans. Beskrivningen som du gör av dina symtom låter ändå mest som atopiskt eksem. Det är mycket vanligt med klåda och torrhet i hårbotten. Det bästa är faktiskt att använda kräm till exempel Fucidin-hydrokortison och massera in i hårbotten.
Viss fjällning kan ses på armbågar även vid atopiskt eksem.
Det finns tjärhaltigt schampoo vid psoriasis men det bör kan reta hårbotten vid atopiskt eksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 juli, 2002 Publicerad: 4 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: