Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och piercing

Hejsan!
Det är så att jag har atopiskt eksem och jag funderar på att ta hål i öronen. Men jag har hört att man inte ska ta hål i öronen om man har eksem. Men det finns ju olika typer, och jag undrar därför, hur stor risk det är för mig med denna typ av eksem att det återkommer? (Det kommer tillbaka ca 2gr/året, men försvinner sedan) Skulle vara tacksam vid svar.
/ Sofia

Det man är rädd för vid håltagning är uppkomsten av nickel-allergi. Detta drabbar ca 10% av Sveriges kvinnor och ca 2% av männen. Man har i undersökningar sett att den absolut vanligaste orsaken till allergi-uppkomsten mot nickel är just håltagning i öron. Har Du atopiskt eksem har Du lite lättare att få allergiskt eksem än om Du varit helt frisk.
Numera tar man dock hål i öronen med helt nickelfria verktyg och den initiala "öronringen" är gjord av plast för att minimera allergin. Sen är det viktigt att man håller sig till nickelfria örhängen och inte använter "billigt krams" köpta utomlands eller på någon marknad, då de oftast innehåller nickel. Av ädla metaller är det säkrast att använda gult/rött guld. Följer Du dessa råd och hålen görs seriöst ska/bör det inte innebära någon ökad risk för nickelallergi. Gör det dock under en period när Du är eksemfri.
/ Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: