Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och piercing

Hejsan!
Det är så att jag har atopiskt eksem och jag funderar på att ta hål i öronen. Men jag har hört att man inte ska ta hål i öronen om man har eksem. Men det finns ju olika typer, och jag undrar därför, hur stor risk det är för mig med denna typ av eksem att det återkommer? (Det kommer tillbaka ca 2gr/året, men försvinner sedan) Skulle vara tacksam vid svar.
/ Sofia

Det man är rädd för vid håltagning är uppkomsten av nickel-allergi. Detta drabbar ca 10% av Sveriges kvinnor och ca 2% av männen. Man har i undersökningar sett att den absolut vanligaste orsaken till allergi-uppkomsten mot nickel är just håltagning i öron. Har Du atopiskt eksem har Du lite lättare att få allergiskt eksem än om Du varit helt frisk.
Numera tar man dock hål i öronen med helt nickelfria verktyg och den initiala "öronringen" är gjord av plast för att minimera allergin. Sen är det viktigt att man håller sig till nickelfria örhängen och inte använter "billigt krams" köpta utomlands eller på någon marknad, då de oftast innehåller nickel. Av ädla metaller är det säkrast att använda gult/rött guld. Följer Du dessa råd och hålen görs seriöst ska/bör det inte innebära någon ökad risk för nickelallergi. Gör det dock under en period när Du är eksemfri.
/ Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!