Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och kortison

Hej!

Jag är 13 år gammal och i våras så fick jag massa med fjällande utslag precis bredvid näsan. Jag började att använda kortison och det blev bättre. Sen åkte vi till Grekland och jag fick mycket sol och då försvann nästan eksemet. Men sen har det spridit sej till hakan och jag har inte pillat på det.Ska jag fortsätta använda kortison för det kan ju tunna ut huden?

MVH

anonym

Standardbehandling mot eksem är dels att använda någon fet kräm mot själva torrheten. Mot själva inflammationen brukar en kortisonkräm ha bra effekt. Den svaga, receptfria Hydrokortisonet alt Uniderm kan man i princip använda hur mycket som helst utan farliga hudbiverkningar eller hudförtunning. Området runt ögonen och på ögonlocken bör man smörja lite mer sparsamt på. Är det en starkare kortisonkräm är det beroende på sort och sjukdom man behandlar.
Har man blivit bra av att använda sin Hydrokortisonkräm är det viktigt att inte sluta tvärt, då finns risk att besvären strax kommer åter. Man ska i stället trappa ner behandlingen, dvs från att använda 2 gånger dagligen - smörjer man sen bara 1 gång per dag - till varannan dag och sen underhåll 2 gånger i veckan under några veckor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: