Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och kortison

Hej!

Jag är 13 år gammal och i våras så fick jag massa med fjällande utslag precis bredvid näsan. Jag började att använda kortison och det blev bättre. Sen åkte vi till Grekland och jag fick mycket sol och då försvann nästan eksemet. Men sen har det spridit sej till hakan och jag har inte pillat på det.Ska jag fortsätta använda kortison för det kan ju tunna ut huden?

MVH

anonym

Standardbehandling mot eksem är dels att använda någon fet kräm mot själva torrheten. Mot själva inflammationen brukar en kortisonkräm ha bra effekt. Den svaga, receptfria Hydrokortisonet alt Uniderm kan man i princip använda hur mycket som helst utan farliga hudbiverkningar eller hudförtunning. Området runt ögonen och på ögonlocken bör man smörja lite mer sparsamt på. Är det en starkare kortisonkräm är det beroende på sort och sjukdom man behandlar.
Har man blivit bra av att använda sin Hydrokortisonkräm är det viktigt att inte sluta tvärt, då finns risk att besvären strax kommer åter. Man ska i stället trappa ner behandlingen, dvs från att använda 2 gånger dagligen - smörjer man sen bara 1 gång per dag - till varannan dag och sen underhåll 2 gånger i veckan under några veckor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!