Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och hormoner

Hej!
Har en liten dotter som nu är 14 månader. Unders graviditeten var jag helt fri från mina annars odrägliga atopiska eksem. Efter förlossningen har jag haft massor, i ansiktet och över hela kroppen. Har gått på Uv-behandling undef vintern men denna gång fick jag bara soleksem. Blev inte heller mycket bättre under sommaren som jag brukar bli. Om denna, först förbättring och sedan försämring av eksemen beror på hormoner undrar jag nu om man kan ta något hormonläkemedel för att göra eksemet bättre. Hur kan p-piller påverka?

Hej!
Det finns väldigt olika data om hur hormoner påverkar huden vid atopiskt eksem. Många blir bättre under graviditeten, som du, men inte alla. P-piller anses inte förbättra huden vid atopiskt eksem. Många kvinnor blir sämre efter förlossningen dels säkert som en följd av hormonsvängning, men också i samband med den stress som sömnbrist mm kan innebära. Det händer också att kvinnor med små barn inte söker läkare så tidigt, på grund av många andra hänsyn. Du bör söka läkare för hjälp med recept på salvor/krämer och kanske medicinsk ljusbehandling efter bedömning.
FN

Läs vanliga frågor&svar om atopiskt eksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: