Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och amning

Hejsan!
För 3 månader sedan fick jag en liten gosse, vilket bland många roliga saker även innebär en hel del blöjbyte och annan bebishantering som kräver handtvättning. Redan under den första månaden fick jag eksem på ett finger, men nu har det spritt sig till 4 andra, samt på ett-par-tre tår. Jag har försökt behandla eksemet med den receptfria hydrokortisonen, men det hjälpte inte. Från min läkare har jag fått Locoid som jag har använt i ett par veckor, men eksemet går inte bort. Det har till och med blivit värre. Nu undrar jag vad jag kan göra för att åtminstone stoppa spridningen och helst få bort eksemet och den jättebesvärliga klådan? Finns det några andra preparat som kan användas utan att de går över i modersmjölken i och med att jag helammar?
Ser fram emot ert svar.
Med vänlig hälsning,
Sandra

Kortisonkräm som smörjs på huden kommer till absolut största delen fastna i huden och "försvinna bort med fjällen" när huden omsätts. Man räknar med att bara 1-max 3% tas upp av blodomloppet och kan i så fall följa med modersmjölken. De nya kortisonmolekylerna som t.ex Elocon är gjord på det sättet att den har en stark effekt i huden, tas i minimal del upp av blodet och ifall detta skulle ske klipps molekylen snabbt sönder och blir inaktiv. Samma sak sker ifall man skulle få Elocon på läpparna eller t.o.m. äta av krämen, dvs den blir snabbt inaktiv. Sen ska man naturligtvis ta med i beräkningen hur stor del av kroppsytan man behandlar - hela kroppen är ca 1,7 kvadratmeter men en hel hand motsvarar bara 1% av detta.
Jag själv skulle tänka på att sköta händerna på bästa möjliga sätt - ibland bara skölja av händerna utan att använda tvål, använda t.ex duscholja i stället för mer uttorkande tvål. Använda rikligt med mjukgörande kräm och en fet salva till natten. Använda en effektiv, kraftfull och så säker kortisonkräm som möjligt, och då är nog Elocon det bästa valet.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 juni, 2005 Publicerad: 12 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: