Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och amning

Hejsan!
För 3 månader sedan fick jag en liten gosse, vilket bland många roliga saker även innebär en hel del blöjbyte och annan bebishantering som kräver handtvättning. Redan under den första månaden fick jag eksem på ett finger, men nu har det spritt sig till 4 andra, samt på ett-par-tre tår. Jag har försökt behandla eksemet med den receptfria hydrokortisonen, men det hjälpte inte. Från min läkare har jag fått Locoid som jag har använt i ett par veckor, men eksemet går inte bort. Det har till och med blivit värre. Nu undrar jag vad jag kan göra för att åtminstone stoppa spridningen och helst få bort eksemet och den jättebesvärliga klådan? Finns det några andra preparat som kan användas utan att de går över i modersmjölken i och med att jag helammar?
Ser fram emot ert svar.
Med vänlig hälsning,
Sandra

Kortisonkräm som smörjs på huden kommer till absolut största delen fastna i huden och "försvinna bort med fjällen" när huden omsätts. Man räknar med att bara 1-max 3% tas upp av blodomloppet och kan i så fall följa med modersmjölken. De nya kortisonmolekylerna som t.ex Elocon är gjord på det sättet att den har en stark effekt i huden, tas i minimal del upp av blodet och ifall detta skulle ske klipps molekylen snabbt sönder och blir inaktiv. Samma sak sker ifall man skulle få Elocon på läpparna eller t.o.m. äta av krämen, dvs den blir snabbt inaktiv. Sen ska man naturligtvis ta med i beräkningen hur stor del av kroppsytan man behandlar - hela kroppen är ca 1,7 kvadratmeter men en hel hand motsvarar bara 1% av detta.
Jag själv skulle tänka på att sköta händerna på bästa möjliga sätt - ibland bara skölja av händerna utan att använda tvål, använda t.ex duscholja i stället för mer uttorkande tvål. Använda rikligt med mjukgörande kräm och en fet salva till natten. Använda en effektiv, kraftfull och så säker kortisonkräm som möjligt, och då är nog Elocon det bästa valet.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!