Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, matvanor och alkohol

Hej! Jag råkade hitta er hemsida när jag sökte på eksem och läste vad människor frågar om gällande uppkomsten av eksem. Det verkar som att det är liten kännedom om allergi när man pratar eksem. Jag har själv problem med denna hudsjukdom sen tidig barndom, är idag 45 år, under alla dessa år har det mestadels varit mina händer som har varit det stora problemet. Under olika perioder har det varit mycket bra, men sen kan det vara långa perioder som det varit stora problem, med infektioner som visat sig på olika vis som yrsel och depression som följd. När man som regel söker hjälp för eksem, så blir det i första hand kortison och mjukgörande salva som man rekommenderar och det kan man använda om det gäller kortare användning av kortison. Mjukgörande salva utan parfym är ett måste för huden, och ännu viktigare på vinterhalvåret när luften är torrare att man smörjer in oftare. Men vad jag vill komma till, är att man oftast bara pratar om kontakteksem, vad man äter och dricker har man helt glömt bort och det är nog bland den viktigaste uppkomsten av eksem nämligen, att man inte tänker på att alkohol och vissa starkt kryddade mat rätter kan ge stora besvär. Test med kontaktallergi gör man på Hudkliniker men det nämns aldrig tester med mat och dryck, har själv gjort två sådana tester med ej så stor framgång, gällande uppkomsten av eksemet. Idag vet jag bättre vad mitt eksem reagerar för, och det är tillfällen då man tillexempel dricker alkohol som det i regel tar ett eller flera dygn innan det syns förändringar i huden och vissa maträtter som till exempel är starkt kryddade som vi människor använder i stor utsräckning idag på grund av olika matkulturer. Ett stort problem för många är också tobak och snus, av egen erfarenhet. Om man bara undviker dessa faktorer kan man må väldigt bra, med långa perioder utan eksem och slippa ett evigt smörjande.
Hoppas det kan vara någon läkare, som har erfarenhet av detta: mat och dryck.

Hej!
Tack för ditt långa inlägg. Du har rätt i att vi inte vet tillräckligt om alla faktorer som bidrar i uppkomsten av eksem. Stress har blivit alltmer uppmärksammat på senare år inom dermatologisk forskning, och har definitivt en negativ inverkan på många hudsjukdomar. Kosten kan försämra vid en särskild hudsjukdom som heter dermatitis herpetiformis, då blir man bra av glutenfri kost. Att starka kryddor och alkohol kan förämra klåda är väl känt, det är troligt att detta sker genom histaminfrisättning dvs samma mekanism som sker när man är allergisk mot något.
Vi delar inte ut några dietråd vid eksem eftersom det inte finns vetenskapliga studier som ger stöd för det i dag. Självklart ska du leva på det sätt som gör att du mår som bäst. Eftersom "kropp och själ hör ihop" är det troligt att det välbefinnande de flesta känner när de lever hälsosamt och inte missbrukar alkohol och tobak, kan säkert bidra till att även huden håller sig bättre. HUR detta fungerar vet vi inte idag!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!