Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, matvanor och alkohol

Hej! Jag råkade hitta er hemsida när jag sökte på eksem och läste vad människor frågar om gällande uppkomsten av eksem. Det verkar som att det är liten kännedom om allergi när man pratar eksem. Jag har själv problem med denna hudsjukdom sen tidig barndom, är idag 45 år, under alla dessa år har det mestadels varit mina händer som har varit det stora problemet. Under olika perioder har det varit mycket bra, men sen kan det vara långa perioder som det varit stora problem, med infektioner som visat sig på olika vis som yrsel och depression som följd. När man som regel söker hjälp för eksem, så blir det i första hand kortison och mjukgörande salva som man rekommenderar och det kan man använda om det gäller kortare användning av kortison. Mjukgörande salva utan parfym är ett måste för huden, och ännu viktigare på vinterhalvåret när luften är torrare att man smörjer in oftare. Men vad jag vill komma till, är att man oftast bara pratar om kontakteksem, vad man äter och dricker har man helt glömt bort och det är nog bland den viktigaste uppkomsten av eksem nämligen, att man inte tänker på att alkohol och vissa starkt kryddade mat rätter kan ge stora besvär. Test med kontaktallergi gör man på Hudkliniker men det nämns aldrig tester med mat och dryck, har själv gjort två sådana tester med ej så stor framgång, gällande uppkomsten av eksemet. Idag vet jag bättre vad mitt eksem reagerar för, och det är tillfällen då man tillexempel dricker alkohol som det i regel tar ett eller flera dygn innan det syns förändringar i huden och vissa maträtter som till exempel är starkt kryddade som vi människor använder i stor utsräckning idag på grund av olika matkulturer. Ett stort problem för många är också tobak och snus, av egen erfarenhet. Om man bara undviker dessa faktorer kan man må väldigt bra, med långa perioder utan eksem och slippa ett evigt smörjande.
Hoppas det kan vara någon läkare, som har erfarenhet av detta: mat och dryck.

Hej!
Tack för ditt långa inlägg. Du har rätt i att vi inte vet tillräckligt om alla faktorer som bidrar i uppkomsten av eksem. Stress har blivit alltmer uppmärksammat på senare år inom dermatologisk forskning, och har definitivt en negativ inverkan på många hudsjukdomar. Kosten kan försämra vid en särskild hudsjukdom som heter dermatitis herpetiformis, då blir man bra av glutenfri kost. Att starka kryddor och alkohol kan förämra klåda är väl känt, det är troligt att detta sker genom histaminfrisättning dvs samma mekanism som sker när man är allergisk mot något.
Vi delar inte ut några dietråd vid eksem eftersom det inte finns vetenskapliga studier som ger stöd för det i dag. Självklart ska du leva på det sätt som gör att du mår som bäst. Eftersom "kropp och själ hör ihop" är det troligt att det välbefinnande de flesta känner när de lever hälsosamt och inte missbrukar alkohol och tobak, kan säkert bidra till att även huden håller sig bättre. HUR detta fungerar vet vi inte idag!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: