Ange ditt sökord

Annons:

Eksem kanske?

Började för cirka 1 år sen med 2 röda fläckar på båda biceps, sen blev dom fler på överarmarna, sen kom det på framsida axlar, ibland ljusröda och torra och ibland vissa dagar syns dom ej men man kan känna det är torrt o känns som en liten skorpa nästan, kliar gör det.

Senare fick jag torr hud i hela ansiktet som sedan blev röd, svidande, kliande runt kinderna, pannan, hårfästet och tinningen.
Vissa dagar kan man tro det är borta och kliar inte på hela dagen men är torrt, sen vissa dagar kan det liksom bli riktigt rött, lite vätskande, svidande och kännas riktigt jobbigt. När jag använder salva blir det mycket värre och känns bara flottigt, Med Hydrokortison så svullnar huden upp och blir ordentligt röd och det syns direkt var allt sitter sedan efter en 20 min så har all klåda slutat och huden ser genast bättre ut och känns bättre... Med enbart bruk av propyless så kommer det vätskande ibland och det känns som huden blir tunn och nästan som ett sår som sedan får en torr yta liknande skorpa.

Det i ansiktet verkar inte vara riktigt samma som på kroppen. På kroppen är det mer torrt, icke vätskande och klåda som man kan hålla mer kontroll på. sitter fläckvis som jag nämde på överarmar, axlar och har nu börjat sprida sig till övre rygg, hela halsen, nacken, lite på sidan av magen,och konstigt nog en 2 cm stor fläck på högra handen nära tummen, och så har jag fått på högra långfingret ute vid nageln där även nagelbandet har lossnat.

Har även klåda i hårbottnen som lätt försvinner.
Kan nämna att jag duschar minst 1 gång om dagen ibland 2 ggr, använder ständigt keps, mössa, tvättar aldrig ansiktet med något, brukade använda tvål men nu skulle jag aldrig våga, torrt som det redan är. Får inga stora hudflagor men bara man rör vid eller stretchar på huden so kommer det små torr hud som man kan plocka av.

Jag har haft en katt som jag gjorde av med för 2 veckor sedan, vi sov alltid bredvid varandra på natten och jag har varit allergisk som liten mot katt men aldrig upplevt nåt som vuxen. Upplever att besvären började samtidigt som jag skaffade katten. men nu har han flyttat och inte mräkt nån skillnad.

Inget som syns på ett avstånd men det känns väldigt irriterande och förstör hela min vardag, träning osv

Helt olika från dag till dag, när man nästan tror det är borta ibland så pang! så sitter det där igen. Ordentligt trött på det nu, har gått till läkare som tog hud och kolla i microskop och grejer, han bad mig göra ett blodprov också för och kolla nåt, tror det va anti kroppar eller nåt... får en tid hemskickad snart för återbesök och hoppas få nån diagnos.

Hej!
Du ger en utförlig beskrivning av fläckar som kliar och fjällar. Det är troligt att det är eksem av något slag, men säkert går inte att bedöma utan att ha sett det. Inte heller kan man säkert avgöra vilken form av eksem, seborroiskt eksem eller atopiskt är mest troligt. Eftersom du inte tålde katt som barn låter det troligt att du har atopisk benägenhet men även här måste man få mer information om hur symptomen var, om du har släktingar med allergier etc.
Om du hade reagerat för katten nu är det troligare att du hade fått "hösnuva" eller astma.
Du bör duscha mindre och fortsätta att vara sparsam med tvål, smörja med mjukgörande och avvakta beskedet från din läkare som av allt att döma påbörjat en eksemutredning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!