Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i underlivet

Hej!

Jag har haft eksem i underlivet (atopisk eksem) sen jag var en bebis och jag har behandlats mycket med kortison, t.ex. betnovat.

Mitt problem är lite pinsamt och jag vågar inte fråga min hudläkare direkt så jag frågar anonymt i stället. Det jag är rädd för är att kortisonet har gjort mig “avtrubbad” då jag inte längre tycker om beröring där, det är bara konstigt och obehagligt. Dessutom är jag extremt kittlig vilket gör det extra jobbigt. Jag vill bara klia och det är ju inte det som är meningen. Detta är ett stort problem för mig!

Tacksam för svar.

Långvarig behandling med kortisonkräm kan ibland vara kopplat till vissa besvär, och det man tänker mest på är framförallt en viss grad av hudförtunning. Konstigt nog använder vi hudläkare just till underlivet ännu starkare kortisonkrämer vid vissa andra sjukdomar utan att se några bieffekter. Däremot (om man inte behöver) brukar rekommendationen till hudveck och underliv vara att man bör använda en så kallad medelstark kortisonkräm som Emovat eller Locoid.

Jag har lite svårt att tro att Dina upplevda besvär skulle komma från långvarig användning av Betnovat. Ett sätt att pröva hypotesen, är att helt byta kortison till något annat och kanske pröva en lite svagare enligt ovan. Ett annat alternativ är att pröva en helt kortisonfri salva som kommit ganska nyligen som heter Protopic eller ev Elidel, för att se ifall Dina upplevelser normaliseras. Dessa krämer jag föreslagit behöver alla läkarrecept. Du får nog lov att diskutera med Din hudläkare, men Du behöver ju inte gå in på alla detaljerna.

Lycka till, Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: