Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i handflatorna

Hejsan!
Jag har fått eksem i vänster handflata samt att det börjar även komma i höger hand! Det börjar med att huden blir torr, lite vitaktig och sen kliar det så mycket att jag klöser lös ett lager med torr vit hud. Efter det blir det ett vätskande sår som läker och sedan börjar det om igen. Tar väl ett par veckor mellan varven. Jag var in till apoteket och där sa dom oj oj!
Tar minst 3-4 mån innan det blev bra men när jag var till doktorn sa han några dagar efter salvbehandling.
Jag fick betnovat men det tog inte skruv tycker jag.
Vad göra och vad kan det vara som gör att det blir så här? Hade böjveckeksem som liten. Eksemet i höger hand är ungefär stort som en femkrona.
mvh Joakim

Böjveckseksem är vanligt och man räknar idag med att ca 20-25% av dagens svenska barn kommer få varierande besvär av detta. Av dessa barn växer eksemet bort hos många, men ca 10-15% har kvar besvär upp i vuxenlivet. Har man kvar sitt eksem, yttrar det sig oftast som handeksem eller eksem i ansikte/hals.

Grundbehandlingen är att använda en mjukgörande och återfettande kräm. Pröva gärna Repair eller Ceridal (från Apoteket) till natten. När det blir mer ilsket och kliande, använd Din Betnovatkräm 2 gånger dagligen i en vecka för att "klippa toppen" och sen underhåll i alla fall 2 gånger i veckan. Blir det riktigt ilsket kan man kombinera med att sätta en "skavsårsplatta" (modell tunn Duodermplatta från Apoteket) inne i handen efter att Du smörjt med Betnovatkrämen. Detta blir mer potent, men får bara användas några gånger annars kan det tunna ut huden. Blir Du annars inte bättre, får Du gå tillbaka till läkaren och då ställningtagande till ytterligare mer potent behandling eller kombination med medicinsk ljusbehandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: