Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i handflatorna

Hejsan!
Jag har fått eksem i vänster handflata samt att det börjar även komma i höger hand! Det börjar med att huden blir torr, lite vitaktig och sen kliar det så mycket att jag klöser lös ett lager med torr vit hud. Efter det blir det ett vätskande sår som läker och sedan börjar det om igen. Tar väl ett par veckor mellan varven. Jag var in till apoteket och där sa dom oj oj!
Tar minst 3-4 mån innan det blev bra men när jag var till doktorn sa han några dagar efter salvbehandling.
Jag fick betnovat men det tog inte skruv tycker jag.
Vad göra och vad kan det vara som gör att det blir så här? Hade böjveckeksem som liten. Eksemet i höger hand är ungefär stort som en femkrona.
mvh Joakim

Böjveckseksem är vanligt och man räknar idag med att ca 20-25% av dagens svenska barn kommer få varierande besvär av detta. Av dessa barn växer eksemet bort hos många, men ca 10-15% har kvar besvär upp i vuxenlivet. Har man kvar sitt eksem, yttrar det sig oftast som handeksem eller eksem i ansikte/hals.

Grundbehandlingen är att använda en mjukgörande och återfettande kräm. Pröva gärna Repair eller Ceridal (från Apoteket) till natten. När det blir mer ilsket och kliande, använd Din Betnovatkräm 2 gånger dagligen i en vecka för att "klippa toppen" och sen underhåll i alla fall 2 gånger i veckan. Blir det riktigt ilsket kan man kombinera med att sätta en "skavsårsplatta" (modell tunn Duodermplatta från Apoteket) inne i handen efter att Du smörjt med Betnovatkrämen. Detta blir mer potent, men får bara användas några gånger annars kan det tunna ut huden. Blir Du annars inte bättre, får Du gå tillbaka till läkaren och då ställningtagande till ytterligare mer potent behandling eller kombination med medicinsk ljusbehandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: